Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 1. kolo

02.08.2024. 21:00
Dinamo
Dinamo
5 : 0Istra 1961
Istra 1961
03.08.2024. 21:00
Gorica
Gorica
0 : 0Varaždin
Varaždin
04.08.2024. 18:50
Rijeka
Rijeka
4 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
04.08.2024. 21:00
Hajduk
Hajduk
2 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo
04.08.2024. 21:00
Osijek
Osijek
1 : 2Šibenik
Šibenik

Pogledaj detaljnije

Nakon stanke u prvenstvu zbog kvalifikacijskih utakmica reprezentacije Hrvatske, natjecanje MAXtv Prve lige nastaviti će se za vikend uoči Uskrsa (28.-30. ožujka) te će se do kraja prvenstva igrati svakog vikenda zaključno s nedjeljom 26. svibnja kada je na rasporedu zadnje 33. kolo.

20.03.2013. 14:18

Pogled na tablicu nakon 24 odigrana kola ne nudi previše odgovora, barem ne sigurnih, s obzirom da je u preostalih 9 kola za svaki klub u igri još 27 mogućih bodova. Dosadašnji rezultati momčadi ne sugeriraju preveliku mogućnost da neki klub osvoji svih 27 bodova do kraja prvenstva, ali svaki malo veći bodovni plijen mogao bi značiti pomak u plasmanu s obzirom na prilično male bodovne razlike među klubovima.

Osim vodećeg Dinama koji u odnosu na drugoplasiranu Lokomotivu ima osjetnih 10 bodova prednosti, među četiri kluba koji su se trenutno pozicionirali na mjesta koja znače borbu za izlazak u kvalifikacije za Europsku ligu (drugi i treći), razlika je samo 4 boda: Lokomotiva ima 42 boda, Hajduk i Rijeka po 40, a Split 38 bodova.

Posljednji ostvareni rezultati Slaven Belupa udaljili su ga iz tog kruga budući pa je trenutno na 33 osvojena boda i to u situaciji da je u trećem krugu već odigrao dvije utakmice kod kuće te će morati pet puta u goste za razliku od ostalih klubova iz vrha poretka koji će pet puta biti domaćini. Za Slaven Belupo posebno su važni susreti u slijedeća dva kola kada igraju protiv Rijeke i Splita i u kojima se moraju rezultatima pokušati vratiti u borbu za sam vrh tablice.

U isto vrijeme, s posljednje četiri neodlučene utakmice bez pogodaka, momčad Osijeka se na sedmoj poziciji približila Slaven Belupu na samo tri boda razlike i do kraja prvenstva će još 5 puta igrati pred svojom publikom.

Klubovi iz donjeg dijela tablice u prvim kolima trećeg kruga natjecanja igraju s onima iz vrha, a tek potom slijede njihovi međusobni dvoboji koji će definirati sudbinu za tri posljednje plasirana kluba koja sele u Drugu ligu.

Svi klubovi s dna ljestvice do kraja prvenstva moraju po 5 puta na gostovanja što bi nekima s obzirom na dosadašnje rezultate čak mogla biti i prednost. Odnosi se to prije svega na trenutno najugroženiji posljednje plasirani Inter-Zaprešić koji je u protekla 24 kola bio uvjerljivo najslabiji domaćin: osvojio je samo 10 bodova u Zaprešiću (od 12 odigranih utakmica), čak 5 manje od drugog najslabijeg domaćina Cibalije, ali je zato na gostovanju s 11 osvojenih bodova među poprilično uspješnim klubovima.

Najslabiji po osvajanju bodova na gostovanju su Zadar i Zagreb koji su prikupili po 6 bodova, Cibalia 8, a zanimljivost je svakako podatak da je u tom društvu i Split koji je s gostovanja donio samo 9 bodova, no zato je drugi najuspješniji domaćin s 29 osvojenih bodova, samo bodom manje od Dinama.

Najmanje pobjeda u dosadašnjem tijeku prvenstva, samo 4, ima Inter-Zaprešić, ali ima i 9 neodlučenih rezultata koliko i osmo plasirana Istra 1961 koja u slijedećem kolu gostuje kod Osijeka koji je rekorder po broju odigranih utakmica bez pobjednika: momčad trenera Mršića očito zna igrati natjecateljski jer je čak 12 puta osvajala bod nakon neodlučenih rezultata.

Ovaj ogled Osijeka i Istre 1961 mogao bi biti posebno važan za momčad trenera Igora Pamića jer im nakon toga slijedi gostovanje kod Zadra koji se nalazi samo tri boda iza na tablici.

Četiri posljednje plasirane momčadi dijeli samo tri boda razlike: deveti Zadar ima 24 boda, deseta Cibalia 23. jedanaesti Zagreb 22, a posljednji Inter-Zaprešić samo 21 bod. Zasigurno će izuzetno važni za konačni poredak biti ishodi njihovih međusobnih susreta: Zadar će u Stanovima dočekati samo Inter-Zaprešić, Cibalia na svom stadionu igra protiv Zadra i Inter-Zaprešića, Zagreb će na stadionu u Kranjčevićevoj dočekati Zadar i Cibaliu, a Inter-Zaprešić domaćin će biti samo Zagrebu.

Upravo su dva proljetna domaća poraza od Zadra i Zagreba momčad Inter-Zaprešića i dovela u poziciju fenjeraša: da su u tim susretima odigrali samo neodlučeno, bili bi u poretku ispred njih.

U svakom slučaju, za dosta momčadi svih preostalih devet prvenstvenih utakmica do kraja imati će značaj kvalifikacijskih u ostvarenju njihovih ciljeva.

Sa zanimanjem će se do kraja prvenstva pratiti daljnji razvoj i nastupi niza mladih igrača koji su u ovom prvenstvu dobili priliku za potvrdu svog talenta i skrenuli pažnju nogometne javnosti.

Svakako da će pozornost privlačiti i natjecanje za titulu najboljeg strijelca prvenstva: Andrej Kramarić s 14 postignutih pogodaka vodeći je s dva gola više od najbližeg pratioca Sammira. Za Kramarića važno može biti i to da je u prošlom kolu odradio kaznu zbog tri žuta kartona pa u nastavku neće biti opterećen mogućom novom kaznom, barem ne tako brzo, dok Sammir ima dvije opomene i svaka slijedeća znači pauzu.

Leon Benko stigao je do brojke od 10 golova, po 9 su postigli Besart Abdurahimi i Duje Čop, a po 8 su postigli Mislav Oršić i kralj strijelaca u HNL-u Davor Vugrinec.

Još vijesti

Ljestvica

1.Hajduk9+1121
2.Rijeka9+1419
3.Dinamo9+1119
4.Varaždin9+112
5.Šibenik9-711
6.Istra 19619-911
7.Osijek9-310
8.Gorica9-68
9.Lokomotiva9-78
10.Slaven Belupo9-55