Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 1. kolo

02.08.2024. 21:00
Dinamo
Dinamo
5 : 0Istra 1961
Istra 1961
03.08.2024. 21:00
Gorica
Gorica
0 : 0Varaždin
Varaždin
04.08.2024. 18:50
Rijeka
Rijeka
4 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
04.08.2024. 21:00
Hajduk
Hajduk
2 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo
04.08.2024. 21:00
Osijek
Osijek
1 : 2Šibenik
Šibenik

Pogledaj detaljnije

Ovogodišnje izdanje MAXtv Prve lige došlo je do samo tri kola do kraja. Preostalih 270 minuta dati će odgovore na sve nepozanice: tko će u UEFA natjecanja i tko će u Drugu ligu.

06.05.2013. 11:08

Dinamo niti ove godine nije dozvolio nikakva iznenađenja te je znatno prije završnice prvenstva osigurao novi naslov prvaka države potvrdivši tako svoju dominaciju u trenutnoj konkurenciji HNL-a: Dinamo je najorganiziraniji klub u svim segmentima, s najboljom momčadi unatoč stalnim odlascima igrača u inozemstvo i sjajnim transferima kojima se osigurava financijska stabilnost i opstojnost kluba u gotovo nemogućim uvjetima u kojima sportski klubovi (posebno nogometni!!!) moraju funcionirati u Hrvatskoj.

Osim Dinama, završnicu prvenstva pomalo spokojno i rasterećeno igraju još samo Slaven Belupo, Istra 1961 i Osijek koji su osigurali ostanak u prvoj ligi i slijedeće godine, ali nisu u mogućnosti ugroziti klubove koji se nadmeću za dvije pozicije koje vode u kvalifikacije za Europsku ligu.

Eropski san snivaju Lokomotiva, Split, Rijeka i Hajduk: mjesta ima samo za dva kluba time da Lokosi i Bili imaju još jednu priliku kroz osvajanje Hrvatskog nogometnog kupa.

U najboljoj bodovnoj situaciji je momčad Lokomotive koja ima 55 osvojenih bodova, četiri više od drugoplasiranog Splita. No, momčad Lokomotive u preostala tri kola do kraja prvenstva nema nimalo zavidan raspored: gostovanje kod Hajduka, domaći okršaj s Dinamom i na kraju gostovanje u Puli.

Trećeplasiran Split također mora na teško gostovanje prvaku u Maksimir, u Parku mladeži dočekuje Istru 1961 da bi u zadnjem kolu igrao protiv Zadra na Stanovima što može za domaćina biti super važna utakmica.

Riječani do UEFA natjecanja moraju doći preko gostovanja u Puli, potom u domaćem ogledu protiv Zadra te u zadnjem kolu na gostovanju kod Zagreba.

Hajduk u zadnja tri kola igra dvije utakmice za redom u Poljudu: dočekuje Lokomotivu i Osijek i tu mora tražiti bodove kako se ne bi doveo u situaciju da mu plasman u Uefa natjecanje ovisi o rezultatu utakmice zadnjeg kola kada mora na gostovanje novom-starom prvaku u Maksimir. Naravno, Hajduk pobjedom u finalu HNK-a i osvajanjem kupa može i prije zadnjeg kola prvenstva osigurati vizu za UEFA natjecanje za koje su licencu uspjeli osigurati ove godine već u prvom stupnju.

Na dnu tablice rijetka su bila prvenstva koja su nudila toliko neizvjesnosti: četiri kluba u stalnoj su borbi za bijeg s dna jer iz Lige ispadaju čak tri kluba. Svako novo kolo nudi i nove zaplete s obzirom na ostvarene rezultate: Inter-Zaprešić s dvije uzastopne pobjede vratio se u igru, a Zadar je nakon domaćeg kiksa protiv Diva iz predgrađa s mogao snage i u Vinkovcima šokirao momčad Cibalije.

Upravo je momčad Zadra zbog pobjede protiv Cibalije i osvojenog 31. boda u najboljoj poziciji da očuva status prvoligaša. U prilog im ide i raspored do kraja prvenstva jer će dva puta igrati na svom stadionu: protiv Slaven Belupa i u zadnjem kolu protiv Splita, a između toga gostuju na Kantridi.

Za Inter-Zaprešić koji sada zaostaje dva boda rezultat Zadra u Vinkovcima i nije bio najbolja vijest: Zagreb i Cibalia ostali su na dnu ljestvice, ali treba sustići i Zadar kako bi se izbjegla neizvjesnost hoće li netko od drugoligaša osigurati potrebnu licencu i plasman za ulazak u Prvu ligu. Zaprešćani u nadmetanje protiv Zadra moraju preko gostovanja u Osijeku, potom u Vinkovcima te u domaćem ogledu protiv Slaven Belupa.

U gotovo bezizlaznoj situaciji su Zagreb i Cibalia: teoretske šanse za spas dodatno kvari njihov međusobni okršaj koji će uslijediti u 31. kolu već u petak na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Vinkovćani nakon toga dočekuju Inter-Zaprešić te u zadnjem kolu gostuju kod Osijeka u Gradskom vrtu dok Pjesnici moraju po pobjedu u Koprivnicu te u zadnjem kolu svladati Rijeku na svom stadionu.

Dvadesetak preostalih dana svibnja do kraja prvenstva (nedjelja 26. svibnja) naravno dati će odgovore na sve trenutne nepoznanice, ali svakako treba priznati da je ovo prvenstvo (posebno modificirani treći krug ovogodišnjeg prvenstva) ponudilo puno neizvjesnosti.

Još vijesti

Ljestvica

1.Rijeka6+1114
2.Hajduk6+414
3.Dinamo6+913
4.Šibenik6010
5.Varaždin6+29
6.Istra 19616-97
7.Gorica6-25
8.Lokomotiva6-45
9.Osijek6-44
10.Slaven Belupo6-71