Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 1. kolo

02.08.2024. 21:00
Dinamo
Dinamo
5 : 0Istra 1961
Istra 1961
03.08.2024. 21:00
Gorica
Gorica
0 : 0Varaždin
Varaždin
04.08.2024. 18:50
Rijeka
Rijeka
4 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
04.08.2024. 21:00
Hajduk
Hajduk
2 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo
04.08.2024. 21:00
Osijek
Osijek
1 : 2Šibenik
Šibenik

Pogledaj detaljnije

U hrvatskoj javnosti vode se rasprave o izgredima skupine navijača koji sebe nazivaju Bad Blue Boys i tvrde da su navijači GNK Dinama iz Zagreba. Njih oko 150, našlo se među 12.000 gledatelja na utakmici 2. pretkola Lige prvaka, GNK Dinamo - SC FolaEsch (Luxemburg), priredivši ksenofobno orgijanje, uz šovinističke ispade. Čak 13 puta skandirali su "Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje", na što su nadovezali i druge pogrdne usklike. Utakmica je održana u utorak, 23. 07. 2013., a u četvrtak 24. 07. 2013., organizacija Fare, sa sjedištem u Londonu, prijavila je navijačke ispade Disciplinskoj komisiji UEFE, na temelju izvještaja kojega je sastavio promatrač s hrvatskog govornog  područja, a koji navodno poznaje širu socijalnu i političku pozadinu ovakvog navijanja (dokument je objavljen na web stranici GNK Dinama, 29.07.2013., kao i drugi dokumenti vezani uz pokrenuti disciplinski postupak).

30.07.2013. 16:52

U točki 2. Disciplinske prijave, navodi se, kako "izvještaji sugeriraju da su primjeri iskazivanje rasizma, nacionalizma i homofobije bili sve očitije među navijačima zagrebačkog Dinama, posebno među grupom nazvanom Bad Blue Boys". 

Ove tvrdnje anonimnog podnositelja disciplinske prijave iz Londona, jednostavno ne odgovaraju činjenicama. Možemo ustvrditi kako među Dinamovim navijačima ne samo da nema nacionalizma, ksenofobije i rasizma, nego spomenutih manifestacija u njih gotovo i nema. Dapače, iz tri izvještaja HHO-a za nogometnu sezonu 2013/2014., koja smo dostavili javnosti, medijima, hrvatskim političkim institucijama, te, na engleskom jeziku, međunarodnim institucijama, (što uključuje i Fare i UEFU), vidljivo je, da najveći dio navijača GNK Dinama, zvižducima iskazuje svoje nezadovljstvo i neslaganje sa šovinističkim i nesportskim ponašanjem jedne skupine BBB (njih oko 150-200).  Takvu tvrdnju potkrjepljuje i izvještaj HHO-a o ponašanju navijača prilikom odigravanja 2. pretkola europskih klupskih natjecanja, a koji uključuje i utakmicu sa SC Foleom u Zagrebu. Neosporna je činjenica da u navijanju dijela navijačke skupine BBB, ima i šovinizma, i homofobije, ali ona nije u porastu nego je - konstantna i jednaka! Prema statističkoj analizi HHO-a, promatrajući ponašanje pet navijačkih skupina hrvatskih klubova, njihove rasističke, homofobne i šovinističke parole i skandiranja na utakmicama, na navijačku skupinu Bad Blue Boys, otpada, gledano u postocima, blizu 38%.

Što se tiče utakmice Dinamo - SC Fola, HHO je svoje izvješće sačinio tek 26.07. i izvještaj poslao u javnost oko 12:00 sati, dakle dva dana nakon što je Fare London podnio disciplinsku prijavu UEFI. Engleski prijevod izvještaja HHO-a, poslan je na međunarodne adrese u ponedjeljak, 29.srpnja, oko 12:00 sati, pa prema tome nitko, pa ni FARE, nije prije ponedjeljka mogao koristiti naše podatke. Kao što je poznato, HHO radi zbirno izvješće za sve međunarodne utakmice tog kola, te smo ovom prilikom čekali Izvješće makedosnkog Helsinškog odbora o utakmici Horizont Turnovo - HNK Hajduk, odigrane u 25.07.2013. u Skopju.

U hrvatskoj javnosti, međutim, pojavili su se u medijima članci koji su osporavali čak i činjenicu da postoji kazna UEFE, o kojoj je prvi progovorio izvršni predsjednik GNK Dinama, Zdravko Mamić, na tiskovnoj konferenciji u subotu 27.srpnja. Dokle ide patologizirani oblik govora mržnje, vidljivo je iz članka Tomislava Dasovića, objavljenom u tiskanom i web izdanju Večernjeg lista, 30.srpnja, pod naslovom "Tko je "napakirao"? Dinamo je UEFI prijavio netko domaći! Sumnja se na Čičkov HHO", s podnaslovom "Precizna specifikacija što su i u kojim minutama skandirali Boysi redovito se šalje UEFI. Kazna zatvaranja istoka je kao po Mamićevoj želji..." Teško je shvatiti konstrukcije, temeljem kojih bi Dinamu, i Zdravku Mamiću osobno, koristila kazna od 25.000 eura i zatvaranje istočne tribine, s dugoročnom prijetnjom isključenja iz Lige prvaka, ukoliko se nastave ovakvi incidenti.

U nas je, očigledno, opet na sceni onaj oblik razmišljanja kojim se zamjenom teza podstiče neprimjereno ponašanje na stadionima. Stav je HHO-a da nije bitno tko je radio izvještaje, nego je pitanje jesu li ti izvještaji točni i istiniti?

Pišući članak, novinar Dasović imao je na raspolaganju sve dokumente Disciplinske komisije UEFE, objavljene na portalu GNK Dinama, pa je njegova zlonamjerna konstrukcija s tezom, odraz one vrste novinarstva koja je sadržana u već čuvenoj krilatici "Zaustavite Reuters!".  Ovakav način pisanja, kao i članci objavljeni na portalima Indexa, ali i onaj objavljen u Jutarnjem listu od ponedjeljka (T.Židaka), zapravo potiču na nastavak neprihvatljivog ponašanja, suprotan civiliziranim normama, ali i zakonima RH. Izvješća HHO-a o događanjima na sportskim borilištima, samo na transparentan način prikazuju javnosti atmosferu, i što se doista događa u dijelu navijačkih skupina. Bilo bi nam drago kad bi nas netko upozorio na neistinito prikazivanje činjenica u našim izvješćima. Prešućivanjem izvješća HHO-a, zapravo se pod stol guraju problemi, koji onda eskaliraju do neprihvatljivih oblika, budući je izostala javna prevencija. A upravo iz tih razloga HHO monitorira utakmice i šalje izvješća nadležnim i odgovornim institucijama i medijima ? radi prevencije svih oblika nasilja i društveno neprihvatljivog ponašanja.

U Hrvatskoj, međutim, ne samo da nema osude ovakvog ponašanja, ni od odgovornih u vlasti, niti, u najvećem dijelu medija, nego upravo obrnuto. Najveći dio medija, šutnjom i glorificiranjem ekscesa, te proglašavanjem rasizma i homofobije, dijelom  "našeg" tradicionalnog folklora, podstiču  šovinizam, divljaštvo i slične pojave na stadionima. Tomu se pridružuju i dijelovi političke elite, neki šutnjom, a neki i izjavama.

Rječit primjer takvog odnosa, vidljiv je i iz izjava ministra znanosti, obrazovanja i sporta, (sic!) Željka Jovanovića, koji svojim istupima vodi križarski rat protiv nogometa, pa i sporta u cjelini, a posebno protiv HNS-a i pojedinaca na čelnim pozicijama te institucije. Svojim rječnikom, on objektivno podržava huliganizam na stadionima i takvo ponašanje navijačkih skupina. Posebno je to došlo do izražaja u njegovoj izjavi danoj T-portalu 24.srpnja. pod naslovom "Dinamo ću vratiti članovima". Komentirajući utakmicu između Hajduka i Rijeke u Splitu, Jovanović kaže: "Uglavnom, utakmica Hajduka i Rijeke ovog vikenda je nešto najbolje što sam vidio unazad nekoliko godina, i zbog broja gledatelja i zbog ambijenta i zbog navijanja " ajde dobro, bilo je nekoliko poruka kojima ondje nije bilo mjesta " i zbog zalaganja i zbog dobre igre".

Što se doista događalo na stadionu HNK Hajduka, vidljivo je iz Zbirnog izviješćaHHO-a o 2. kola Prve HNL od 23.srpnja, koji prenosimo u cjelini:

Već u 5. minuti Armada "otvara" utakmicu skandiranjem: "Tovarske pičke!", što se ponavlja i u 15. minuti, uz skandiranje: "Jebi se, jebi Splite, Rijeka je šampion", na što Torcida odgovara šovinističkim navijanjem: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba" , te "Srbe na vrbe!". U 23. minuti Armada ponovo skandira: "Jebi se, jebi Splite...", te "HNS pederi, nogomet ste sjebali!".

U 40. i 45. min Armada skandira:"Tovarske pičke!", na što Torcida odgovara "Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba" , te "HNS pederi, nogomet ste sjebali".

U 23. minuti počelo je  paljenje bengalki i petardi, što se nastavilo u 51. i 59.  minuti, kada je Torcida priredila pravu "piromansku feštu" upalivši 2 dimne bombe i 15-ak bengalki, od čega jedna bačena u teren. Cijeli stadion na ovo je reagirao glasnim zviždukom, što je bila jasna poruka neslaganja s ovakvim divljaštvom.

Ovakav selektivni i nekritični odnos prema negativnostima na našim stadionima ukazuje na odsudstvo političke volje da se ovaj problem riješi u skladu sa zakonima i principima pravne države. Naglašavamo da je RH već donijela Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima, a HNS je u suradnji s MUP-om donio Akcijski plan u kojem je jasno propisan protokol kojega se moraju pridržavati organizatori nogometnih utakmica. Nažalost,  Zakon, pa posljedično i Akcijski plan, ne provode se u djelo.

Izvršni odbor HHO-a smatra da bez energičnije akcije institucija pravne države (policije, sudova), nadležnih institucija vlade RH, ali i institucija i klubova unutar HNS-a, kao i medija, te društva u cjelini, ovaj problem neće biti moguće riješiti, a hrvatkom nogometu će dolaziti nove, i sve veće kazne, iz međunarodnih nogometnih i sportskih institucija.

Dvojimo o tome, da će izrečena kazna Disciplinske komisije UEFE, GNK Dinamu, postići željeni cilj -  sprječavanje šovinizma, rasizma i homofobije među pripadnicima navijačke skupne BBB. Dapače, s obzirom na činjenicu da oni sebe definiraju kao jedinu "opoziciju" sadašnjoj vladajućoj strukturi u Dinamu, bojimo se, da će se ovakvo navijanje samo pojačati, s ciljem da se sruši sadašnje rukovodstvo Dinama, te da osobe odabrane po volji BBB-a, ili oni sami, preuzmu upravljanje klubom. Opoziciono djelovanje je legitimno, ali ono mora biti u skladu sa zakonima i civilizacijskim normama, i ne može se provoditi na način kojim se ugrožava sam klub, njegovo djelovanje, i, konačno, njegova opstojnost.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik

Još vijesti

Ljestvica

1.Rijeka6+1114
2.Hajduk6+414
3.Dinamo6+913
4.Šibenik6010
5.Varaždin6+29
6.Istra 19616-97
7.Gorica6-25
8.Lokomotiva6-45
9.Osijek6-44
10.Slaven Belupo6-71