Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 1. kolo

02.08.2024. 21:00
Dinamo
Dinamo
5 : 0Istra 1961
Istra 1961
03.08.2024. 21:00
Gorica
Gorica
0 : 0Varaždin
Varaždin
04.08.2024. 18:50
Rijeka
Rijeka
4 : 0Lokomotiva
Lokomotiva
04.08.2024. 21:00
Hajduk
Hajduk
2 : 1Slaven Belupo
Slaven Belupo
04.08.2024. 21:00
Osijek
Osijek
1 : 2Šibenik
Šibenik

Pogledaj detaljnije

On stvarno ima što reći: igrao je za Hrvatsku, za Rijeku i Dinamo, Zagreb također, za Grazer AK te Austriju i Rapid Beč, na Prateru mu je trener bio Pacult, a sad vodi najmlađu europsku prvoligašku momčad Lokomotivu.

foto: Arhiva HNS
25.01.2017. 19:08

Nije u profesionalnom sportu, nogometu osobito, uvijek sve lijepo, idilično, primjerno. Katkad se naleti na bića, stvari i pojave koje zaslužuju i te kakvu primjedbu ili kritiku. Čak i osudu. Naš sugovornik, međutim, spada u sasvim drugu kategoriju. U galeriju uzora. Pronašli smo ga u Medulinu, poslije treninga, objeda i sastanka na kojem su se definirale brojne aktivnosti. Pa, kako je?
- Sve u redu. Ovdje smo od petka. Odradili dvije utakmice na Arena Cupu, po 2:0 pobijedili i Koper i Cibaliju. U petak se sastajemo s mađarskim prvoligašem Haladasom koji isto ima šest bodova, odlučujemo o plasmanu u finale ili u borbu za 3. mjesto...

Mario priča tiho, ali rezolutno. Za nj nema ni suvišne, ni ružne, ni zabranjene teme. Vlada situacijom, otvoren je i iskren, razložan. S obzirom na ovaj medij naravno da nas je za početak zanimao njegov stav o MAXtv Prvoj ligi?
- Sigurno nije loša, to garantiram. Štoviše, uvjeren sam da je solidna. Premalo cijenimo svoje, a svi mi u nogometu, od čistačice do predsjednika, trebali bismo više gledati sebe, ne druge, truditi se da iz dana u dan bude bolje. Jer prostor za poboljšanja je nedvojben, osnovno je da svatko svoj posao odradi stopostotnim angažmanom.

Baca zgodnu paralelu:
- Nemojmo biti poput političara i običaja da svaka nova vlada obvezno omalovaži prethodnu umjesto da elaborira što će to ona poduzeti i napraviti; valja se okrenuti budućnosti, ne prošlosti, pa će i sadašnjost biti uspješnija!

Tokić nastavlja:
- Liga 10 je pun pogodak. Sudim i po iskustvu iz Austrije, koja je taj model isprobala mnogo prije. I zna što vrijedi budući da je bogata i po infrastrukturi i po financijama, stoga nastoji sve unaprijediti. Budimo i mi pozitivni, sa zdravim pristupom i pripadajućim respektom.

UEFA je ustanovila da su Lokosi, po prosjeku životne dobi prvotimaca, najmlađi na Starom kontinentu:
- To je sjajan podatak. Drago mi je. Ponosim se što sam na čelu stručnog stožera uglednog prvoligaša s Kajzerice.

Koji ima sve osim odgovarajućeg stadiona...?
- Snalazimo se i u Kranjčevićevoj, ustreba li i u Maksimiru.

Ističe nogometaše:
- Kulturni su, obiteljski odgojeni, krase ih radne navike, prihvaćaju instrukcije, zaslužene pohvale i dobronamjerne pokude. Veseli što je uspostavljena „kemija“ struke i postave.

Neupitna je i njegova zasluga?
- Pokušavam se nametnuti znanjem jer lako je autoritet graditi represijom; sretan je onaj koji ne mora posegnuti za kaznom!

Pojašnjava:
- Bitno je objasniti pojedinu radnju. Bezvezno mi je derati se. Recimo, što znači narediti „Trči sad pet kilometara!“, a dečko nema pojma zašto trči...

Do Marija Tokića u stožeru Lokomotive su još Jerko Leko, Edo Mujčin, Draženko Prskalo, Darko Horvat, Ivo Segedi, specijalisti za pojedina područja. Dežura i tehnički tajnik Igor Cvetković. Zasebna i tako dostupna „stavka“ je direktor:
- Božidar Šikić apsolutno je br. 1. Klub je složio perfektno. Zadovoljstvo je surađivati s takvim znalcem. Stoji iza nas. I dok sam bio pomoćnik odnosi su bili za poželjeti. On je najzaslužniji za to što svaki trener i igrač ima mir. Kad je dobro – ne stvara se klima da je sve super, upravo fenomenalno, kad je nešto lošije – nitko ne inicira paniku niti brblja da je katastrofalno! A to je, inače, specifičnost nas Hrvata. Logično je da se neki ciljevi ispune, neki ne. Ključna je realnost, i ona definicija: zna se tko pije a tko plaća!

Pouzdani Toka na zadatku je od prošlog siječnja, kao pomoćni i kao glavni trener.
- Ljeti sam vodio sastav u prva dva kola europskih kvalifikacija i toliko u nacionalnoj ligi. Od sredine studenoga i 16. kola opet sam prvi.

Zasad se u zapisniku ne tretira službenim šefom, čeka UEFA-Pro licencu?
- Da. Stiže za nekoliko mjeseci. Predao sam diplomski, slijedi obrana pa ću steći sve uvjete.

Ove sezone izostat će utrka za međunarodni kup...?
- Malo zaostajemo. Ništa čudno. Uoči prvenstva dogodila se klasična smjena – otišli su Karlo Bručić, Tomislav Mrčela, Herdi Prenga, Oliver Zelenika, u Dinamo se vratili Franko Andrijašević, Dino Perić, Ivan Fiolić, a Jerko Leko je prestao igrati. To je dosta više od pola momčadi.

U pet utakmica jesenskog finiša izgubili su od Hajduka, Slaven Belupa i Dinama, pobijedili Cibaliju i Split.
- U Vinkovcima smo dobili 4:1 nakon pet kola bez boda i gola, i općenito skromne polusezone. No to je prošlost.

Nedavno je u Maksimir preselio i Danijel Zagorac. Kako teče prijelazni rok?
- Dolaze prinove s perspektivom da postanu pojačanja: desni bočni Dino Kluk, vratar Adrian Šemper, lijevi bočni Tomislav Valentić, krilni Miloš Podunavac, napadači Filip Mihaljević i Kristijan Lovrić. Direktor Šikić ponaša se sustavno, ne kampanjski. Vjerujemo da će se u kratkom roku probiti barem jedan, Mihaljević. Važan je iskorak, postupni napredak.

Među provjerenima prednjači stoperski trojac Amir Rrahmani, Ante Majstorović i Denis Kolinger, vezni Ivan Šunjić, univerzalac i kapetan Luka Capan, graditelj Josip Ćorić. Na listi su dakako i Ivan Filipović, Matko Kramer, Eros Grezda, Jan Doležal, Endri Cekici, Petar Bočkaj, Karlo Bartolec, Fran Karačić, Mirko Marić... Potkrade se pokoja ozljeda, ali pogon ide dalje.
- Nisam priopćio momcima da kreću s istih pozicija, to je fraza koja graniči s glupošću; pojedinci su u određenoj prednosti temeljem učinka, vrijednosti i zasluga. Premda im ona ništa ne garantira - status nikome nije zacementiran.

Svakako, ali nek' se zna.
- Toliko očekujemo od dva dokazana bisera, Lovre Majera i Luke Ivanušeca, svjesni koliko je nužan oprez. Strpljivost s pripadajućim doziranjem.

I Tokić je tako startao, talent iz Dervente r. 1975. koji je kao 16-godišnjak zaigrao za republičkog ligaša BiH, lokalnog Tekstilca.
- Uskoro je počeo rat, preselili smo u Rijeku.

Nije dugo trajalo i Srećko Juričić prepoznao je izvanredni potencijal središnjeg braniča, čvrstog i elegantnog.
- Čast Srećku, bio je i ostao veliki gospodin. Pamtim šest izvrsnih godina na Kantridi, od 1992. do 1998. U Dinamu me dočekao Zlatko Kranjčar, potom vježbali i Ilija Lončarević, Osvaldo Ardiles, Marijan Vlak. Ostao sam tri sezone. Zatim dodao četiri u Grazeru AK-u, dvije u Austriji Beč, dvije i pol u Rapidu. Na kraju dvije kod Zagrebaša. Puno sam se radovao nastupima (28) za reprezentaciju od 1998. do 2006. Bio sam član ekspedicije na EP-u 2004. u Portugalu te na SP-u 2006. u Njemačkoj.

Zastaje da bi podvukao, ima i što:
- Čini mi se da sam s Ivicom Olićem i Stjepanom Tomasom najtrofejniji hrvatski nogometaš-internacionalac s napomenom kako sam 14 pokala osvojio u dresu četiri kluba!

U hipu niže sve:
- Po dva prvenstva i kupa s Dinamom, s GAK-om jedno prvenstvo, dva kupa i dva superkupa, s Austrijom jedno prvenstvo, dva kupa i superkup, s Rapidom jedno prvenstvo.

Predmnijevalo se sudjelovanje u euro-natjecanjima:
- S Dinamom u dvije Lige prvaka i jednom Kupu Uefe, s GAK-om u tri Kupa Uefe, jednom smo i prezimili te ispali od Middlesbrougha, s Austrijom dvaput a s Rapidom jednom u Europskoj ligi.

Na austrijskim terenima družio se i s Peterom Pacultom, novim strategom Cibalije. Dojmovi?
- Peter me nagovorio na transfer u Rapid. Zajedno smo bili cijelo vrijeme, dvije i pol sezone. Tipičan njemački profil, zagovornik discipline, trke i jakog karaktera. Vinkovčani su povukli odličan potez, vjerujem da će zadržati status.

Aktualno je nadmetanje Rijeke i Dinama, kako on komentira „plus odnosno minus šest“ i prognozira izglede na proljeće?
- Rijeka je baš dobra, kvalitetna, Matjaž Kek sve je učinio vrhunski. Ni bodovna forca nije mala. Unatoč tome smatram da je Dinamo bliži naslovu. Zbog toga što nema kompleks, što ima više igrača koji su osvajali prvenstvo, i to u seriji. Sjećam se kako je bilo mojoj maksimirskoj generaciji – prava eksplozija nastala je tek po dolasku Roberta Prosinečkog, kome su se u tom smislu priključili rutineri Goran Jurić i Dražen Ladić. Nije dovoljna samo kvaliteta.

Neće navijati ni za koga:
- Kako i bih, kad su moji jedni i drugi – to je kao da važeš koga više voliš, mamu ili tatu...

Može li Lokomotiva napokon svladati Dinamo, zlobnici proriču da se to u relacijama „centrale i filijale“ neće dogoditi ni pod razno?
- Dapače, želim ta tri boda, bila bi mi izričiti užitak, kojem treneru ne bi!? Nismo bili daleko ujesen, šteta što je oba puta iskrsnuo strašni El Arbi Hillel Soudani... Ne ide Lokomotivi ni s Kekovim pulenima, na žalost. Nadam se da ćemo u sljedećim utakmicama u crno zaviti i zagrebačke plave i riječke bijele!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Hajduk11+1427
2.Rijeka11+1421
3.Dinamo11+920
4.Varaždin11+216
5.Osijek11+116
6.Šibenik11-912
7.Istra 196111-1012
8.Gorica11-611
9.Lokomotiva11-89
10.Slaven Belupo11-76