Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
City bolji od Uniteda

Dinamo na Otoku

City bolji od Uniteda

  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je podsjetiti na osnovne stavke koje uvijek intrigiraju. Lijepo je što su Plavi na Otok otputovali bez bijele zastave, rezonirajući zrelo i vedro.

foto: Drago Sopta/HNS
30.09.2019. 21:00

Internetska izdanja engleskih tiskovina opširno izvješćuju s današnje press-konferencije fenomenalnog španjolskog stručnjaka Josepa Pepa Guardiole, klupska stranica također. Dinamo u očima i riječima Cityjeva šefa izgleda ovako:

 - Naravno da dočekujemo solidnu, nezgodnu momčad, koja je usprkos petorici defenzivaca s četiri pogotka ispratila treći sastav talijanske lige. Znači da je kvalitetna. Pripremit ćemo se za svaku Dinamovu varijantu. Svjesni da će biti vrlo teško jer u Ligi prvaka nema loših. Moramo biti oprezni, upozorenje je zorno. Zamijetio sam da su Zagrepčani jaki i kompaktni, energični i kad izgube loptu. Agresivni u svakoj liniji, izvrsno organizirani u vezi. Zaista brzi. Uopće ne iznenađuje što su tako uvjerljivo slomili Atalantu. Opet je dokazano da je najveća snaga hrvatskih sportaša, koju podržavaju i stranci, oslonac na prirodni talent. Ali, nama je 3:0 sa Šahtarom na ukrajinskom tlu sjajan zalet, a vikend-pobjeda 3:1 protiv Evertona u Liverpoolu apsolutno izvanredna!

Pep je u prigodnom kontekstu spominjao Luku Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića, nije zaboravio ni Davora Šukera, hvaleći moć hrvatskih asova koji su dvaput zadivili na finalnim turnirima World Cupa udarajući osebujni pečat za sva vremena. Usput se očitovao o permanentnom zahtjevu navijača da „Građani“ osvoje Ligu prvaka, čime se osobito bavi The Mirror:

- Nisam opsjednut iako bih volio do tog trofeja. Tko ne bi….

Dva je uzeo s Barcelonom kojom je ravnao pet sezona, niti jedan s Bayernom u kojem je proveo tri godine, treću je već navršio i na Etihad stadionu. Nastavlja:

- To o Champions League pitali ste me ovdje srpnja 2016. na predstavljanju, i ne odustajete! Koliko pamtim, tom temom zasad me ne okupira ni izvršni direktor Ferran Soriano, ni predsjednik Khaldoon Al Mubarak. Presudna je silna volja i potpora s tribina. Da, definitivno je pokal toga natjecanja cilj svakom vrhunskom sastavu, ali ponekad su mogućnosti ograničene. Ne ovisimo samo o sebi. Neću sljedećih deset mjeseci živjeti pod tim pritiskom, ionako je moj život sasvim dobar. Pa ako ga ponovo ne osvojim nipošto se neću ubiti!

Guardiola je s nebesko-plavima uzeo dva prvenstva, dva liga kupa i jedan FA Cup. S obzirom na igrački roster, žetva se svakako nastavlja. Daleko je to od riznice kakvom se diči gradski susjed United, međutim – nova era pripada Cityju. Koji je inferioran društvu s Old Trafforda i po naslovima u Prvoj pa Premijer ligi (6 naspram rekordnih 20), i po „kantama“ Fa Cupa (6 naspram 12) i po međunarodnim dosezima (1 Kup pobjednika kupova naspram 3  Kupa/Lige prvaka te po 1 Europske lige i Kupa pobjednika kupova). Bolji je jedino glede Liga kupa, vodi 6:5.

United je osnovan 1878., City pod postojećim imenom 1894. godine. Kapacitet arene je 74.879 prema 55.097 za „Teanatr snova“ makar je nadasve bitno da Etihad više nije „Tvornica podbačaja“. Uostalom, dovoljno je proučiti podatke Transfermarkta po kojima Manchester City danas po igračkom potencijalu vrijedi više od bilo koga na svijetu, čak 1 milijardu i 280 milijuna eura. Za usporedbu Real Madrid je na 1,19 milijardi, Barcelona 1,18, PSG 1,05, Bayern na 866 milijuna, Juventus 864, Chelsea 807, Manchester United 753, Arsenal 639, Inter Milan 536, Ajax 376.

A Dinamo Zagreb 107 milijuna po čemu je 12 puta jeftiniji od sutrašnjeg protivnika!

To nije razlog da Nenad Bjelica uoči puta ne podvuče:

- Idemo uživati u igri, u utakmici kao priredbi. Spremni smo za dobar nogomet. Mi ne slijedimo olimpijsko načelo da je važno sudjelovati, ne, mi želimo pobjeđivati. U susretu s Atalantom pokazali smo kako se to radi, želimo nastavak u sličnom stilu. Barem ćemo pokušati! Znamo da nam treba puno srce i mnogo sreće. Svi momci su spremni, raspoloženi. Pokušat ćemo šokirati strašnog suparnika, zbog toga je nužno iskoristiti već prvu šansu…

Da, prvu, tko zna hoće li biti još poneke u nadmetanju s vedetama svjetskog formata Kevinom De Bruyneom (navodno je nešto ozlijeđen?), Raheemom Sterlingom, Riyadom Mahrezom, Sergio Agüerom, Edersonom Moraesom, Nicolasom Otamendijem… Boli glava.

Srećom, ni Dominik Livaković, Arijan Ademi, Nikola Moro, Dani Olmo, Bruno Petković, Mislav Oršić… nisu tkogod.

Sretno Modri, pa kako ispadne. Vi i nemati što izgubiti u dvoboju s takvim kolosom pred kojim je nespokojna bilo koja planetarna formacija. Guardiola, autor famozne Barcine „tika-take“, na engleskom je tlu formirao team sukladno kapacitetima i afinitetima. Zašto se ne bi ponovo potvrdilo da neranjivih nema. Demonstrirao je to i više nego osrednji premijerligaš Norwich City u kreševu koje je završilo 3:2, prethodno je u Manchesteru neodlučeno 2:2 odigrao Tottenham.

Što ako je paralela s londonskim „kokotima“ presmiona – nada živi vječno!

Još vijesti

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

  • Hajduk prvi po bodovima, golovima, gledateljima i kaznama

    23.09.2019.

    Hajduk prvi po bodovima, golovima, gledateljima i kaznama

    Vrlo je zanimljivo trenutačno stanje među deset prvoligaša nakon prve četvrtine prvenstva. Splićani su iskoristili zauzetost zagrebačkih Plavih u Europi, domaćinstvo u derbiju i odgođeni susret...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567