Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 31. kolo

20.04.2024. 17:00
Osijek
Osijek
:Istra 1961
Istra 1961
20.04.2024. 19:10
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Hajduk
Hajduk
21.04.2024. 17:00
Lokomotiva
Lokomotiva
:Dinamo
Dinamo
21.04.2024. 19:30
Rijeka
Rijeka
:Gorica
Gorica
22.04.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
:Varaždin
Varaždin

Pogledaj detaljnije

U pripremama za novu natjecateljsku 2015./2016. godinu, a posebice za uspješno suđenje utakmica Prve HNL, Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a organizirala je zajednički 47. seminar nogometnih sudaca i 21. seminar kontrolora sudaca Prve HNL.

foto: Drago Sopta/HNS
06.07.2015. 08:11

Seminar je održan od 3. do 5. srpnja 2015. godine u Hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri, a Hrvatski nogometni savez zahvaljuje ljubaznom osoblju hotela na gostoprimstvu.

Stručno-edukativni dio Seminara započeo je s radom u petak, 3. srpnja 2015. godine predavanjem u vezi izmjena i dopuna PNI te je obavljena provjera sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a. 

U nastavku Seminara održano je predavanje na temu "Kako nogometni sudac može svrhovitije koristiti svoje tijelo". Predavanje je održala Ružica Soldatović, viša fizioterapeutkinja iz Daruvara.

foto: Drago Sopta/HNS

Dok su nogometni suci slušali navedeno predavanje, kontrolori suđenja obavili su analizu o obavljanju dužnosti na utakmicama Prve HNL.

Također, što se tiče zdravlja nogometnih sudaca i kontrolora suđenja Prve HNL, dr. Tomislav Vlahović, stalni suradnik sudaca, održao je predavanje na temu "Hitno stanje na terenu i reanimacija".

U daljnjem nastavku Seminara do večernjih sati održana su stručna predavanja i gledanje Uefinih videozapisa u vezi prekršaja i zaleđa.

foto: Drago Sopta/HNS

Međunarodni pomoćni suci koji su sudjelovali na naprednim seminarima koje organizira UEFA u kratkom izlaganju upoznali su suce, pomoćne suce i kontrolore suđenja o novinama i na koji se način one provode na višem stupnju natjecanja. Predavači su bili Goran Perica, Goran Pataki i Dario Vrabec.

Pred odlazak na večeru nakon odrađenih predavanja nogometni suci su obavili kraće istezanje (stretching).

foto: Drago Sopta/HNS

Drugi dan Seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti i sposobnosti (FIFA fitness test) na stadionu kod Osnovne škole u Lendavi kojim je rukovodio fitness trener za tjelesnu pripremu svih sudaca u Hrvatskoj, Draženko Kovačić.

U popodnevnom nastavku Seminara nogometni suci su odslušali stručna predavanja što se tiče analize Uefinog video testa te je obavljena Analiza suđenja Prve HNL (proljeće 2015.) uz pregled određenih videozapisa s prvenstvenih utakmica Prve HNL. U predavanju su sudjelovali Kukić, Kulušić i Peraić te suradnici specijalisti (Vitković i Šetka) uz prikaz videozapisa (prekršaji i zaleđe).

Gledajući navedene snimke te uspoređujući situacije koje su se događale na terenu za igru postavljalo se pitanje - jesu li suci postupili ispravno ili ne kod primjene tehničkih i stegovnih mjera.

Bilo je važno ustanoviti propuste te ujednačiti kriterije učeći na videozapisima te da se takve situacije ne ponove u novom prvenstvu Prve HNL.

U međuvremenu, kontrolori suđenja napustili su Seminar i otišli u svoja domicilna mjesta stanovanja, a nogometni suci Prve HNL sudjelovali su u radionicama, odnosno radu u grupama gledajući videozapise s RAP seminara 2015. godine.

foto: Drago Sopta/HNS

Trećeg dana nogometni suci i pomoćni suci nastavili su s praktičnim radom po grupama na terenu za igru te je za kvalitetan rad na terenu korišteno nogometno igralište NK Polet u Svetom Martinu na Muri.

U završnom dijelu Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te doneseni zaključci i ukazane smjernice kojih se nogometni suci trebaju pridržavati i primjenjivati sudeći prvenstvene utakmice Prve HNL.

S obzirom na to da će jesenski dio prvenstva biti zahtjevan za suđenje, upućuje se apel svim sudionicima u natjecanju Prve HNL za fer i sportsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku utakmice.

Nogometni suci i pomoćni suci u pristupu i načinu suđenja trebaju se pridržavati i primjenjivati PNI u cijelosti te suditi utakmice u duhu pravila.

foto: Drago Sopta/HNS

Potrebno je na kraju spomenuti da su se na Seminar odazvala 23 suca, 23 pomoćna suca i 11 kontrolora suđenja. Iz opravdanih razloga nisu nazočila dva pomoćna suca (Siniša Premužaj i Sanja Rođak Karšić).

Na održanoj provjeri iz poznavanja PNI i propisa nije zadovoljio jedan pomoćni sudac (Saša Fegeš) dok su na provjeri fitness testa svi suci bili uspješni.

Seminarom je rukovodila Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a u sastavu: Dušan Kukić, Ante Kulušić, Božo Mamić, Predrag Borovec, Dragutin Vuk, Miroslav Vitković te stručni suradnici: Tomislav Šetka, Draženko Kovačić, Marijan Dobrović i Igor Pristovnik (nacionalni referent za suđenje) te tajnik Komisije Ivan Košutić.

Iz opravdanih razloga Seminaru nije nazočio član Komisije nogometnih sudaca IO-a HNS-a, gosp. Darko Cvitković.

foto: Drago Sopta/HNS

U završnom govoru Predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS Dušan Kukić zaželio je nogometnim sucima i kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju i da se pridržavaju primjene PNI i propisa HNS-a te da se ponašanju u skladu s Kodeksom HNS-a.

Još vijesti

  • Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    08.04.2023.

    Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza najodlučnije odbacuje navode određenih medija o neprimjerenoj komunikaciji suca Ante Čuline prema nogometašu Hajduka Marku Livaji tijekom...

  • Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    21.02.2023.

    Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku kojom se Ante Čuljak prebacuje iz Elitne kategorije sudaca u Prvu skupinu sudaca.   Predmetnu odluku KNS HNS-a donijela je...

  • Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    14.04.2022.

    Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s Brunom Marićem, aktivno radi na svim segmentima razvoja suđenja. Jedna od najvažnijih aktivnosti svakako je razvoj i stvaranje novih...

  • Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    07.10.2021.

    Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku u disciplinskom postupku protiv suca Ivana Bebeka. Zbog izjava Ivana Bebeka u audio snimci koja...

Ljestvica

1.Rijeka30+3968
2.Dinamo30+3266
3.Hajduk30+2055
4.Osijek30+1245
5.Lokomotiva30+1044
6.Gorica30-835
7.Varaždin30-833
8.Slaven Belupo30-1930
9.Istra 196130-2428
10.Rudeš30-547