Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 34. kolo

10.05.2024. 18:00
Gorica
Gorica
2 : 1Rudeš
Rudeš
11.05.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
3 : 1Rijeka
Rijeka
11.05.2024. 19:30
Dinamo
Dinamo
1 : 0Osijek
Osijek
12.05.2024. 17:00
Lokomotiva
Lokomotiva
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
12.05.2024. 19:10
Istra 1961
Istra 1961
:Hajduk
Hajduk

Pogledaj detaljnije

Bez obzira na činjenicu da je Dinamo, kao i nekoliko zadnjih godina, osigurao prvo mjesto u prvenstvu puno prije zadnjeg kola, ovogodišnje izdanje MAXtv Prve lige nije lišeno neizvjesnosti i u zadnjem kolu. Upravo će zadnje kolo u nedjelju 26. svibnja dati odgovore na dvije vrlo važne nepoznanice: tko će uz Zagreb i Cibaliju ispasti u Drugu ligu te tko će, uz Lokomotivu i Hajduk, u kvalifikacije za Europa ligu, Split ili Rijeka.

25.05.2013. 10:48

U završnici prvenstva u zadnjih nekoliko kola doista je bilo super uzbudljivih utakmica i rezultata koje nitko nije mogao predvidjeti, a bitno su utjecali na poredak na tablici.

Borba za ostanak u ligi spada u kategoriju najuzbudljivijih od postojanja HNL-a: uoči početka proljetnog dijela prvenstva prema rasporedu činilo se da će Inter-Zaprešić domaćim pobjedama protiv Zadra i Zagreba vrlo brzo osigurati bijeg s dna tablice, ali upravo su ti domaći porazi momčad iz Zaprešića odveli u neizvjesnost, Zadru donijeli optimizam, a Zagrebu tračak nade. Nakon toga Inter se ponovo vratio u igru pobjedom protiv Zadra na Stanovima, ali je momčad Zadra sve nadoknadila pobjedom u Vinkovcima i bodom na gostovanju kod Zagreba kojim su domaćina zacementirali na zadnjem mjestu i usmjerili ga prema Drugoj ligi.

Pretposljednje, 32. kolo donijelo je ogled Cibalije i Intera koji je na kraju otišao na stranu domaćina minimalnom pobjedom i to u susretu u kojem momčad trenera Magića nije uspjela pronaći put lopti u mrežu igrajući 2/3 susreta s igračem više uz veliku terensku dominaciju.

Dan kasnije u istom kolu momčad Zadra napravila je ogroman rezultat pobijedivši Rijeku na Kantridi čime su u Drugu ligu usmjerili i Cibaliju, a sebe doveli u poziciju da im je u zadnjem kolu i teoretski dovoljan bod za očuvanje prvoligaškog statusa. Zadar tako protiv Splita u zadnjem kolu traži bod koji mu u slučaju pobjede Intera protiv Slaven Belupa garantira nastupe u najelitnijem natjecanju u Hrvatskoj i slijedeće godine: ako pak Inter ne pobjedi, Zadar bi ostao u Ligi i porazom, a to mu garantiraju i međusobni rezultati u trokutu s Cibalijom i Interom.

No, da sve ne bude tako jednostavno, suparnik Zadra nije u zadnjem kolu nezainteresiran za rezultat: momčad Splita u 32. kolu doživjela je domaći poraz od Istre 1961 koji ih je jako udaljio od mjesta koje garantira nastup u UEFA natjecanju, ali ih je u igru ponovo vratio upravo uspjeh Zadra na Kantridi. Splićanima za sigurno očuvanje četvrtog mjesta treba pobjeda u zadnjem kolu na Stanovima kako ih u slučaju pobjede u srazu protiv Zagreba u Kranjčevićevoj ulici ne bi prestigla momčad Rijeke. U slučaju neodlučenog rezultata Rijeke, Split i porazom u Zadru zadržava 4. mjesto jer je u međusobnim ogledima s Rijekom uspješniji. Iz redova Zagreba pak najavljuju sportski oproštaj od Prve lige sa željom da pobijede Rijeku kao što su to uvjerljivim rezultatom učinili u prošlom kolu na gostovanju u Koprivnici.

Dakle, ishodi najmanje  tri utakmice u 33. kolu izravno će utjecati na sudbinu klubova: Zadar-Split, Inter-Slaven Belupo i Zagreb-Rijeka. Slavonski ogled Osijeka i Cibalije na kraju će po svemu sudeći značiti samo borbu za međusobni prestiž (iako Cibalia pobjedom može zakomplicirati: uz poraz Zadra i pobjedu Intera tada bi iz lige ispao Inter), a domaćin pobjedom osigurava najmanje osmo mjesto.

Derbi susret Dinama i Hajduka, osim međusobnog prestiža, za Hajduk može značiti očuvanje treće pozicije ili mogući pad na čak peto mjesto, a domaćin svakako želi pobjedom uljepšati proslavu osvajanja još jedne titule u nizu.

Jedina utakmica u zadnjem kolu čiji ishod ne može utjecati na poredak klubova već samo na poboljšanje statističkih podataka u međusobnim ogledima je susret Istre 1961 i Lokomotive u Puli.

Svi oni koji nisu u mogućnosti izravno gledati utakmice s tribina u nedjelju od 18 sati mogu sve promjene gletati na MAXtv na programima Arenesporta: na sva četiri programa pratiti će se izravno rezultati sa svih utakmica, a kamere će za potrebe izravnog prijenosa i uključenja biti na utakmicama Dinamo-Hajduk, Zadar-Split i Osijek-Cibalia.

Još vijesti

Ljestvica

1.Dinamo34+3678
2.Rijeka34+3771
3.Hajduk33+2461
4.Osijek34+1551
5.Lokomotiva33+947
6.Varaždin34-442
7.Gorica34-1638
8.Istra 196133-1837
9.Slaven Belupo33-2033
10.Rudeš34-637