Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza danas je održana redovna, 20. sjednica Komisije nogometnih sudaca na kojoj je obavljena analiza suđenja u prvih pet kola proljetnog dijela MAXtv Prve lige te se analizirala ostala sudačka problematika.

foto: Drago Sopta/HNS
09.03.2016. 16:28

Pregledom video zapisa spornih situacija na odigranim utakmicama obavljena je kompletna analiza suđenja nogometnih sudaca od 22. do 26. kola MAXtv Prve lige te je pritom zabilježeno nekoliko utakmica s evidentnim pogreškama sudaca i kontrolora sudaca:

22. kolo

Rijeka - Lokomotiva
sudac: Andrej Burilo      kontrolor: Dragutin Vuk

Sudac je pogriješio što nije dosudio kazneni udarac u korist NK Rijeka. Zbog toga, ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja.

23. kolo

Lokomotiva - Hajduk
sudac: Tihomir Pejin      kontrolor: Branko Stipković
2. pomoćni sudac: Hrvoje Barišić
2. dodatni pomoćni sudac: Dario Bel

Na utakmici je bilo više grešaka u primjeni disciplinskih i tehničkih mjera od strane suca utakmice, a ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja. Konstatirano je i da sudački tim nije djelovao kao tim iz čega su proizašle pogreške, uključujući nedosuđeni kazneni udarac za HNK Hajduk.

24. kolo

Dinamo - Split
sudac: Andrej Burilo       kontrolor: Miroslav Vitković

Sudac je ispravno sankcioniran od strane kontrolora zbog neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera.

25. kolo

Split - Rijeka
sudac: Dalibor Mlakar      kontrolor: Branko Stipković

Sudac je ispravno sankcioniran od strane kontrolora zbog neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera.

26. kolo

Rijeka - Osijek
sudac: Fran Jović       kontrolor: Draženko Kovačić
2. pomoćni sudac: Goran Loparac

Pogrešku glavnog suca u primjeni disciplinskih mjera adekvatno je sankcionirao kontrolor. Drugi pomoćni sudac pogriješio je u primjeni pravila zaleđa te neopravdano nije priznat pogodak NK Rijeka, a tu pogrešku također je sankcionirao kontrolor suđenja.

foto: Drago Sopta/HNS

U zaključku, konstatira se da su pojedini suci napravili pogreške usprkos jasnim i detaljnim uputama s održanog Seminara sudaca. Na nekim utakmicama gdje je bilo pogrešaka iste su adekvatno sankcionirane od strane kontrolora suđenja. Tamo gdje su utvrđene greške, a nisu sankcionirane od strane kontrolora, sporni momenti vraćeni su putem DVD-a kontrolorima na revidiranje, kao što nalažu Upute o ocjenjivanju sudaca.

Sankcionirani suci te kontrolori suđenja neće biti određivani u narednom periodu od strane povjerenika za suđenje te povjerenika za određivanje kontrolora suđenja, sukladno Pravilima o uvjetima, načinu i postupku određivanja nogometnih sudaca.

Tamo gdje se nisu mogle utvrditi pogreške sudaca, Komisija je dala za pravo nogometnim sucima u donošenju odluka.

Komisija nogometnih sudaca donijela je odluku da se održi jednodnevni seminar sudaca MAXtv Prve lige 30. ožujka u Nogometnoj akademiji, a tom prigodom bit će održan i fitness test.

U odigranim utakmicama Hrvatskog kupa te utakmicama dva kola 2. HNL, suđenje je bilo na zadovoljavajućoj razini.

Nadalje, Komisija nogometnih sudaca razmotrila je i odbila prijedlog HNK Hajduk da utakmice polufinala i finale Hrvatskog nogometnog kupa sude inozemni suci. Komisija je izrazila čvrst stav da su usprkos pojedinačnim pogreškama, kakve se događaju i u drugim ligama, hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni suditi ključne utakmice Hrvatskog kupa i prvenstva.

Komisija će se pismeno očitovati na dopis Hajduka, kao i na dopis Rijeke po pitanju suđenja.

Također, Komisija nogometnih sudaca donijela je odluku kako će se u užem sastavu sastati nakon svakog odigranog kola kako bi promptno mogla reagirati na sve situacije iz područja djelovanja Komisije nogometnih sudaca.

Komisija nogometnih sudaca založit će se da se u sklopu programa Hrvatske nogometne televizije (HNTV) otvori odgovarajući prostor sudačkim temama, kako bi se na transparentan, otvoren i argumentiran način analizirala sudačka problematika i približila zainteresiranoj javnosti.

Završno, Komisija nogometnih sudaca izrazila je jasan stav kako će i dalje neovisno o pritiscima klubova, medija i javnosti donositi najbolje moguće odluke za dobrobit kvalitetnog suđenja i hrvatskog nogometa.

Još vijesti

  • Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    08.04.2023.

    Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza najodlučnije odbacuje navode određenih medija o neprimjerenoj komunikaciji suca Ante Čuline prema nogometašu Hajduka Marku Livaji tijekom...

  • Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    21.02.2023.

    Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku kojom se Ante Čuljak prebacuje iz Elitne kategorije sudaca u Prvu skupinu sudaca.   Predmetnu odluku KNS HNS-a donijela je...

  • Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    14.04.2022.

    Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s Brunom Marićem, aktivno radi na svim segmentima razvoja suđenja. Jedna od najvažnijih aktivnosti svakako je razvoj i stvaranje novih...

  • Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    07.10.2021.

    Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku u disciplinskom postupku protiv suca Ivana Bebeka. Zbog izjava Ivana Bebeka u audio snimci koja...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567