Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

U pripremama za novu natjecateljsku 2014./2015. godinu, a posebice za uspješno suđenje utakmica Prve HNL, Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a organizirala je zajednički 45. Seminar nogometnih sudaca i 19. Seminar Kontrolora sudaca Prve HNL.

foto: Drago Sopta/HNS
15.07.2014. 17:07

Seminar je održan od 11. – 13. srpnja 2014. god. u Hotelu „GOLFER“ u Svetom Martinu na Muri.

Stručno edukativni dio Seminara započeo je s radom u petak, 11. srpnja 2014. god. s predavanjem u vezi izmjena i dopuna PNI te je obavljena provjera sudaca i Kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS.
U nastavku Seminara Povjerenik za suđenje Prve HNL, gosp. Ivan PERAIĆ obavio je Analizu suđenja nogometnih sudaca uz prikaz DVD-a završenog jesenskog dijela prvenstva Prve HNL.

foto: Drago Sopta/HNS

U stručnom dijelu Seminara nogometni suci i Kontrolori sudaca radili su u „workshopovima“ gledajući „UEFA video testove“ i „ANALIZU suđenja sudaca Prve HNL“ komparirajući situacije koje su se događale na terenu za igru - jesu li suci postupili ispravno ili ne kod primjene tehničkih i stegovnih mjera.

Bilo je važno ustanoviti propuste te ujednačiti kriterije učeći na videozapisima.

U nastavku Seminara stručni suradnik Komisije nogometnih sudaca IO-a HNS-a, gosp. Miroslav VIDAK održao je nogometnim sucima i Kontrolorima suđenja Prve HNL predavanje na temu „Negodovanje riječima ili pokretima“.

foto: Drago Sopta/HNS

Prikazivanjem UEFA video testa – „Prekršaji i zaleđe“ nogometni suci i Kontrolori suđenja radili su po grupama tzv. „workshopovima“.

U završnom djelu prvog dana Seminara Povjerenik za suđenje gosp. Ante KULUŠIĆ održao je sastanak s Kontrolorima sudaca Prve HNL i ukazao im na određene propuste koji se ne smiju pojaviti u prvenstvu natj. 2014./2015. god.

Drugi dan Seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti i sposobnosti (FIFA fitness test) na stadionu NK „ČAKOVEC“ u Čakovcu kojim je rukovodio Fitness trener za tjelesnu pripremu svih sudaca u Hrvatskoj, gosp. Draženko KOVAČIĆ.

U popodnevnom nastavku Seminara nogometni suci ponovo su radili po grupama tzv. „workshopovima“ na temu „Suradnja sudačkog tima“ (prekršaji i kazneni udarci, zaleđa i uloga pomoćnog suca, četvrtog suca te dodatnog pomoćnog suca) te su nogometni suci i kontrolori suđenja pisali i analizirali „UEFA video test“.

U vrlo konstruktivnom predavanju stručnih suradnika, saveznih instruktora gosp. Miroslava VITKOVIĆA i Tomislava ŠETKE te gosp. Miroslava VIDAKA, nogometni suci Prve HNL imali su što naučiti, a bitno je to prenijeti i u praksu na „zeleni teren za igru“.

Kontrolori suđenja Prve HNL u večernjim satima završili su svoja predavanja i otputovali u svoja domicilna mjesta stanovanja.

foto: Drago Sopta/HNS

Nogometni suci nastavili su s radom na stručnim predavanjima i u grupama te su analizirali završni grupni rad u vezi pregleda DVD-a (prekršaji i zaleđe).

Na kraju drugog dana Seminara obavljena je edukacija i upotreba nove komunikacijske opreme za suce.

Suci su zadužili novu komunikacijsku opremu „VOKKERO“ te su isti preuzeli odgovornost u svezi očuvanja opreme.

Treći dan nogometni suci i pomoćni suci nastavili su s praktičnim radom po grupama na terenu za igru.

Za kvalitetan rad na terenu korišteno je nogometno igralište NK „POLET“ u Svetom Martinu na Muri.

U završnom dijelu Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te zaključci i ukazane smjernice kojih se nogometni suci trebaju pridržavati i primjenjivati sudeći prvenstvene utakmice Prve HNL.

S obzirom na to da će jesenski dio prvenstva biti zahtjevan za suđenje, upućuje se apel svim sudionicima u natjecanju Prve HNL na fer i športsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku utakmice.

Potrebno je na kraju spomenuti da su se na Seminar odazvali svi nogometni suci Prve HNL (23 + 24) te Kontrolori sudaca Prve HNL (14).

Seminarom je rukovodila Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a u sastavu: Dušan KUKIĆ, Ante KULUŠIĆ, Božo MAMIĆ, Predrag BOROVEC, Dragutin VUK, Miroslav VITKOVIĆ te stručni suradnici: Tomislav ŠETKA, Miroslav VIDAK, Ivan BLAŽEK, Draženko KOVAČIĆ, Marijan DOBROVIĆ te tajnik Komisije Ivan KOŠUTIĆ.

Iz opravdanih razloga Seminaru nije nazočio član Komisije nogometnih sudaca IO-a HNS-a, gosp. Darko CVITKOVIĆ.

foto: Drago Sopta/HNS

Potrebno je spomenuti da je ispred Izvršnog odbora HNS-a na Seminaru nazočio gosp. Stjepan MERKAŠ koji je u ime Predsjednika saveza, gosp. Davora ŠUKERA te u ime Izvršnog predsjednika saveza, gosp. Damira VRBANOVIĆA pozdravio skup sudaca i Kontrolora suđenja i zaželio uspješnost u radu na Seminaru.

U završnom govoru Predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS gosp. Dušan KUKIĆ zaželio je nogometnim sucima i Kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju i da se pridržavaju primjene PNI i propisa HNS-a te da se ponašanju u skladu s Kodeksom HNS-a.

Još vijesti

  • Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    08.04.2023.

    Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza najodlučnije odbacuje navode određenih medija o neprimjerenoj komunikaciji suca Ante Čuline prema nogometašu Hajduka Marku Livaji tijekom...

  • Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    21.02.2023.

    Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku kojom se Ante Čuljak prebacuje iz Elitne kategorije sudaca u Prvu skupinu sudaca.   Predmetnu odluku KNS HNS-a donijela je...

  • Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    14.04.2022.

    Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s Brunom Marićem, aktivno radi na svim segmentima razvoja suđenja. Jedna od najvažnijih aktivnosti svakako je razvoj i stvaranje novih...

  • Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    07.10.2021.

    Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku u disciplinskom postupku protiv suca Ivana Bebeka. Zbog izjava Ivana Bebeka u audio snimci koja...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567