Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

U prostorijama Nogometne akademije HNS-a u Sesvetama održana je redovna sjednica Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a.

foto: Drago Sopta/HNS
16.12.2014. 18:23

Na navedenoj sjednici doneseni su sljedeći zaključci:

- obavljena je Analiza suđenja Prve i Druge HNL od 13. – 19. kola za natjecateljsku 2014./2015. godinu – jesenski dio, te se raspravljalo i o ostaloj sudačkoj problematici.


I PRVA HNL

Nakon pregledanih video zapisa spornih situacija na odigranim utakmicama, obavljena je  kompletna Analiza suđenja nogometnih sudaca od 13. – 19. kola Prve HNL te se slobodno može konstatirati da suci nisu u potpunosti zadovoljili suđenjem te su uočene greške sudaca u neadekvatnoj primjeni tehničkih i disciplinskih mjera te slaba suradnja sudaca u tzv. „timskom radu“ istih na terenu za igru.


13. kolo – odigrano 25. listopada 2014. god.
- sve utakmice 13. kola odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje
- ocjene sudaca dobivene od Kontrolora sudaca verificirane su.


14. kolo – odigrano 1. studenoga 2014. god.
14/2    OSIJEK – ZAGREB        1 - 0
    sudac:        Ivan Bebek
    kontrolor:    Vlado Svilokos
- zbog neadekvatne primjene tehničke mjere – dosuđivanje kaznenog udarca za domaću momčad koji nije postojao, sudac utakmice je pogriješio. Od strane Kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.


15. kolo – odigrano 8. studenoga 2014. god.
15/4    HAJDUK – OSIJEK        2 - 1
    sudac:        Marin Vidulin
    kontrolor:    Dragutin Karlo Poljak
- sudac je pogriješio u primjeni tehničke mjere – dosudio je kazneni udarac za domaću momčad koji nije postojao te u potpunosti nije primijenio disciplinske mjere. Od strane Kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.


16. kolo – odigrano, 22. studenoga 2014. god.
16/4    ZADAR – RIJEKA        0 – 1
    sudac:        Damir Batinić
    01. dps:    Tihomir Pejin
    kontrolor:    Josip Stipković
- zbog slabe suradnje „tima“ sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke mjere (ne dosudivši kazneni udarac za domaću momčad). Od strane kontrolora suđenja sudac utakmice i 01. dps adekvatno su sankcionirani sukladno uputama o ocjenjivanu sudaca.


16/2    DINAMO - HAJDUK
    sudac:        Ante Vučemilović
    kontrolor:    Dušan Kukić
- utakmica nije odigrana zbog neopravdanog nenastupanja momčadi HNK „HAJDUK“ Split i ista je registrirana rezultatom 3 – 0 (par – forfe) u korist GNK „DINAMO“ Zagreb.

17. kolo – odigrano, 29. studenog 2014. god.
17/3    RIJEKA – OSIJEK        2 – 1
    sudac:        Duje Strukan
    kontrolor:    Stjepan Šarić
- sudac utakmice u potpunosti nije primijenio tehničku mjeru (ne dosudivši kazneni udarac za gostujuću momčad) te nije bio dosljedan u primjeni disciplinskih mjera (ne isključivši igrača domače momčadi).
- obzirom da kontrolor suđenja nije u potpunosti primijenio Upute o ocjenjivanju sudaca istom je dato na ponovni pregled DVD i revidiranje ocjene sudaca te u pismenom obliku mora što hitnije dostaviti očitovanje u Odjel nogometnih sudaca HNS.


17/5    HAJDUK – ZAGREB    0 – 2
    1. pomoćni sudac:  Dalibor Conjar
    kontrolor:    Vlado Svilokos
- zbog neadekvatne primjene PNI – zaleđe 1. pomoćni sudac je pogriješio (označivši zaleđe igrača domaće momčadi koje nije bilo). Kontrolor suđenja adekvatno je sankcionirao 1. pomoćnog suca sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.


18. kolo – odigrano 6. prosinca 2014. god.
- sve utakmice 18. kola odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.
- ocjene sudaca dobivene od kontrolora suđenja verificirane su.


19. kolo – odigrano 13. prosinca 2014. god.
19/4    ZAGREB – RIJEKA        1 – 2
    1. pomoćni sudac:  Dražen Fejer
    kontrolor:    Tomislav Šetka
- zbog neadekvatne primjene PNI – zaleđe 01. pomoćni sudac pogriješio je (označivši zaleđe igrača domaće momčadi koje nije bilo). Kontrolor suđenja adekvatno je sankcionirao         01. pomoćni sudac sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.


- sve ostale prvenstvene nogometne utakmice od 13. – 19. kola Prve HNL odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.
- ocjene sudaca dobivene od kontrolora suđenja od 13. – 19. kola Prve HNL verificirane su.  

ZAKLJUČAK:
1. Komisija nogometnih sudaca IO HNS nakon obavljene Analize suđenja nogometnih sudaca koji su obavljali svoje dužnosti na prvenstvenim utakmicama od 13. – 19. kola Prve HNL utvrdila je da suđenje nije bilo na adekvatnoj razini i slobodno se može ocijeniti da je bilo „zadovoljavajuće suđenje“. Od sudaca se očekivalo da će u završnici jesenskog djela prvenstva Prve HNL odsuditi utakmice bolje. Uočene greške sudaca u samoj primjeni tehničkih i disciplinskih mjera mora se svesti na što manju mjeru te poboljšati suradnju sudaca kao „timski rad“ kao i uloga i obavljanje dužnosti 04-og suca. Uočene greške sudaca, pomoćnih sudaca te dodatnih pomoćnih sudaca adekvatno su sankcionirane od strane kontrolora suđenja.
2. Sukladno Pravilniku uspješnosti i ocjenjivanju sudaca te primjeni UEFA sudačke konvencije svi spomenuti nogometni suci koji su pogriješili nisu bili određivani na prvenstvene utakmice Prve HNL.
3. Analizom suđenja na prvenstvenoj utakmici 17/3 RIJEKA – OSIJEK, sudac je griješio u primjeni tehničke mjere i disciplinskih mjera i shodno tome kontrolor suđenja nije bio dosljedan u primjeni Uputa o ocjenjivanju sudaca te mora ponovo pregledati DVD i sukladno Uputama revidirati ocjenu sucu utakmice.
4. Obvezuju se Povjerenik za suđenje i Povjerenik za određivanje kontrolora Prve HNL te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS da se vrlo kritički osvrnu prema sucima i kontrolorima suđenja na idućem seminaru.
5. Zbog neprimjerenih izjava za tisak u svezi sudaca i sudačke komisije HNS, gosp. Slobodan Tolj, predsjednik NK „OSIJEK“ Osijek predaje se na Disciplinski postupak HNS. Isti se ogriješio o Kodeks o ponašanju sportskih djelatnika HNS i neprimjereno istupio na organiziranoj konferenciji za tisak, 3. prosinca 2014. god. u Osijeku.


II DRUGA HNL   
- sve prvenstvene nogometne utakmice od 13. – 18. kola Druge HNL odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.
- ocjene sudaca dobivene od Kontrolora suđenja verificiraju se.


III TREĆA HNL    
1. Izvješća Povjerenika za suđenje o analizi suđenja i privremene rang liste sudaca Trećih HNL – skupina istok, zapad, jug od 01. – 15. / 18. kola jednoglasno su prihvaćena.
2. Obvezuju se Povjerenici za suđenje Trećih HNL da u proljetnom dijelu prvenstva odrede prioritete za suđenje i pomoćno suđenje sudaca iz TALENT PROGRAMA.
3. Također se obvezuju Povjerenici za suđenje da više odrede na prvenstvene utakmice Treće HNL nogometne sutkinje i pomoćne sutkinje.
4. Obvezuje se Ured Odjela nogometnih sudaca HNS da pripremi dopis za nog. saveza županija i središta u svezi uvrštavanja sudaca i pomoćnih sudaca Treće HNL na liste sudaca gdje za to postoje opravdana popuna sudaca.


IV Prihvaćeno je izvješće o održanim ispitima za zvanje regionalne i savezne kategorije nogometnih sudaca.


1. Ispit za zvanje REGIONALNI NOGOMETNI SUDAC
– ispiti su održani 22. studenog 2014. god. u gradovima: Sesvete, Slavonski Brod i Zadar.
- za ispit se prijavilo 36 kandidata i 2 kandidatkinje.
- na ispitu nije nazočilo 3 kandidata (opravdano).
- ispit je položilo 33 kandidata i 2 kandidatkinje.
- temeljem članka 19. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima gore navedeni kandidati / kandidatkinje odlukom Komisije nogometnih sudaca IO HNS proglašavaju se za REGIONALNOG NOGOMETNOG SUCA.
- potrebite kandidate Izvršni odbor HNS će verificirati i objaviti u Službenom glasilu HNS.
2. Ispit za zvanje SAVEZNI NOGOMETNI SUDAC
- ispit je održan 29. studenog 2014. god. u Sesvetama / Božjakovini.
- na ispit se prijavilo 24 kandidata.
- na ispitu je nazočilo 19 kandidata.
- na ispitu nije nazočilo 5 kandidata (opravdano).
- na ispitu nisu zadovoljili: 2 kandidata (1 kandidat – pismeni ispit i 1 kandidat FIFA Fitness test).
- ispit je položilo 17 kandidata.
3. Temeljem članka 31. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima Odlukom Komisije nogometnih sudaca IO HNS 20 kandidata proglašavaju se za saveznog nogometnog suca. Izvršni odbor HNS iste će kandidate verificirati na svojoj sjednici te objaviti u Službenom glasilu HNS-a.


V Prihvaćeno je izvješće nacionalnog referenta za razvoj suđenja u Hrvatskoj o održanom sastanku delegacija UEFE i Komisije nogometnih sudaca IO HNS održanog 12. i 13. studenog 2014. god. u prostorijama HNS.
Na sastanku se raspravljalo o UEFA Sudačkoj konvenciji.


VI Prihvaćen je od strane Komisije nogometnih sudaca IO HNS financijski plan za razvoj suđenja u Hrvatskoj za 2015. god.
- isti je proslijeđen Financijskoj službi HNS na uvid i raspravu.


VII Utvrđen je i prihvaćen Financijski plan Komisije nogometnih sudaca IO HNS za 2015. god. i proslijeđen Financijskoj službi HNS na uvid i planiranje.


VIII Usvojena su Financijska izvješća za županijske sudačke instruktore i Fitness instruktore koji su uspješno sproveli sve potrebito prema programu Sudačke konvencije za drugi dio 2014. god.


IX Odlukom Komisije nogometnih sudaca IO HNS određuju se termini za održavanje jednodnevnih seminara za edukaciju i usavršavanje predavača:
1. za sudačke instruktore i instruktore – kontrolore sa područja NSŽ, 17. siječnja 2015. god. u Sesvetama
2. za Fitness instruktore za područje NSŽ, 24. siječnja 2015. god. u Sesvetama.


X Odlukom Komisije nogometnih sudaca IO HNS određeni su termini o održavanju seminara nogometnih sudaca / sutkinja, futsal sudaca i kontrolora suđenja – proljetni dio 2015. god.
a)    PRVA HNL                30./31. siječnja – 1. veljače 2015. god.
b)    DRUGA HNL                20. – 21. veljače 2015. god.
c)    TREĆA HNL    - skupina istok    22. veljače 2015. god.
            - skupina jug        23. veljače 2015. god.
            - skupina zapad    24. veljače 2015. god.
d)    PRVA HNL / žene            25. veljače 2015. god.
e)    PRVA HMNL                13. – 14. veljače 2015. god.
    DRUGA HMNL
- mjesta održavanja seminara naknadno će se odrediti.

 

XI  a) Prihvaćena su izvješća o održanim seminarima UEFA CORE za 2013./2014. god.
    - vrlo uspješno su predstavljali Hrvatsku naši nogometni suci:    - Duje Strukan
                                            1. Jerko Crnčić
                                            2. Bojan Zobenica
     b) Prihvaćeno je izviješće FIFA nogometne sutkinje Ivane Martinčić koja je uspješno     sudjelovala na UEFA CORE SEMINARU – RAZVOJNI koji je održan od 03. – 07.11.2014. god. u Nyonu (Švicarska).


XII Na prijedlog Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a predaju se na Disciplinski postupak HNS gosp. Damir Volf, kontrolor suđenja Prve HNL te Robi Kezele, pomoćni sudac Prve HNL. Isti su se ogriješili o Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika HNS.


XIII a) u svezi bolje skrbi za nogometne suce koji sudjeluju u natjecanju pod okriljem HNS     potrebito je da se osnuje zdravstvena služba u sklopu Komisije nogometnih sudaca     HNS.  
      b) Napravljen je nacrt prijedloga Zdravstvenog pravilnika za nogometne suce i     instruktore HNS. Navedeni prijedlozi raspraviti će se na slijedećoj sjednici HNS.


XIV Zaprimljene su verificirane liste FIFA nogometnih sudaca, pomoćnih sudaca, sutkinja,  pomoćnih sutkinja te futsal sudaca za 2015. god.    


                                                            KOMISIJA NOGOMETNIH SUDACA IO HNS-a

Još vijesti

  • Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    08.04.2023.

    Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza najodlučnije odbacuje navode određenih medija o neprimjerenoj komunikaciji suca Ante Čuline prema nogometašu Hajduka Marku Livaji tijekom...

  • Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    21.02.2023.

    Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku kojom se Ante Čuljak prebacuje iz Elitne kategorije sudaca u Prvu skupinu sudaca.   Predmetnu odluku KNS HNS-a donijela je...

  • Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    14.04.2022.

    Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s Brunom Marićem, aktivno radi na svim segmentima razvoja suđenja. Jedna od najvažnijih aktivnosti svakako je razvoj i stvaranje novih...

  • Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    07.10.2021.

    Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku u disciplinskom postupku protiv suca Ivana Bebeka. Zbog izjava Ivana Bebeka u audio snimci koja...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567