Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

S ciljem edukacije i usavršavanja te usklađivanja kriterija za nastavak proljetnog dijela natjecateljske sezone 2014./2015. nogometni suci Prve HNL obavili su tjelesnu i teoretsku provjeru spremnosti te zajednički s kontrolorima sudaca odslušali stručna predavanja.

foto: Arhiva HNS
02.02.2015. 13:46

46. Seminar nogometnih sudaca i 20. Seminar kontrolora sudaca 1. HNL održan je 30. i  31. siječnja, te 1. veljače 2015. u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu.

Stručno – edukativni dio seminara započeo je s radom u petak kada je obavljena teoretska provjera iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

Kontrolori su u to vrijeme obavili stručno predavanje iz primjene PNI sudaca na terenu za igru.

U nastavku seminara u stručnom dijelu odžana su predavanja s tematikom – igranje rukom, dosuđivanje ili nedosuđivanje prekršaja, zaleđa te simuliranje u tijeku odigrane utakmice. Predavanje su održali stručni suradnici i članovi KNS HNS-a, M. Vitković, T. Šetka i M. Vidak.

foto: Arhiva HNS

U završnom dijelu prvog dana seminara suci i kontrolori sudaca obavili su testiranja pod nazivom UEFA Video Test gdje su gledali video-snimke iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i dr. te su pomoćni suci gledali video-snimaka iz područja i razumijevanja PNI – zaleđe.

Rad je obavljen u dvije grupe sudaca i kontrolora.

U nastavku, pred završetak stručnog dijela seminara (prvi dan), Draženko Kovačić upoznao je suce i kontrolore o novostima s Uefinog seminara za kontrolore sudaca ("observere" suđenja).

Drugi dan seminara suci su obavili provjeru tjelesne spreme i sposobnosti (FIFA Fitness Test) na ŠRC Uljanik u Puli kojim je rukovodio fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih nogometnih sudaca u Hrvatskoj Draženko Kovačić.

KNS HNS vrlo je zadovoljna sa postignutim rezultatima sudaca na održanoj provjeri (jedan pomoćni sudac iz zdravstvenih razloga je odustao od navedene provjere) dok su svi ostali suci postigli zapažene rezultate na trčanju.

Dok su nogometni suci trčali "norme", kontrolori sudaca putem DVD-a gledali su u cijelosti utakmicu i zajednički raspravljali o donošenim ocjenama na osnovu primjene „Upute o ocjenjivanju sudaca“ te naglasili zajedničke stavove o ocjenjivanju sudaca za predstojeće prvenstvo Prve HNL.

foto: Arhiva HNS

Također, u kraćoj raspravi Povjerenika za određivanje kontrolora, Ante Kulušić imao je što reći kontrolorima kako su i kako će obavljati svoju dužnost u nastavku prvenstva.

U popodnevnom nastavku seminara suci i kontrolori radili su u stručnom dijelu na analizi UEFA Video Testa te u grupnom radu radili analizu suđenja Prve HNL, gledajući video-snimke iz odigranih prvenstvenih utakmica od 1. do 19. kola Prve HNL.

Također, povjerenik za suđenje Prve HNL gosp. Ivan Peraić analizirao je delegiranje, određivanje i suđenje sudaca tj. samu primjenu PNI na terenu za igru te ponašanje i pristup sudaca obavljenoj zadaći u jesenskom dijelu prvenstva Prve HNL.

Nogometni suci Domagoj Vučkov i Goran Gabrilo upoznali su suce i kontrolore sudaca kako i na koji način se obavlja zadaća „Dodatni pomoćni sudac“ na utakmici jer su isti bili sudionici seminara za edukaciju DPS na razini Uefe.

Treći dan ponovo su održana stručna predavanja gledajući video zapise s Uefinih DVD-a gdje su suci i pomoćni suci radili po grupama na temu „ozbiljnost prekršaja i zaleđe“, gdje su glasnogovornici grupa morali izvjestiti skup o zaključcima i smjernicama u svezi ujednačavanja kriterija suđenja sudaca u nastavku prvenstva Prve HNL.

U završnom dijelu seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te određeni zaključci i ukazane su smjernice kojih se nogometni suci moraju pridržavati i primjeniti sudeći prvenstvene i kup utakmice Prve HNL.

U proljetnom dijelu prvenstva koje je uvijek zahtjevnije za suđenje ovime se upućuje apel svim sudionicima u natjecanju Prve HNL na fer i sportsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku utakmice.

Na završetku seminara nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Prve HNL upriličena je mala svečanost gdje su međunarodni suci i pomoćni suci primili Fifine znakove za 2015. godinu gdje očekujemo da će nas isti uspješno prezentirati na međunarodnoj sceni.

Potrebito je na kraju spomenuti da su se na seminar odazvali suci Prve HNL (20 sudaca), jedan je zbog bolesti bio odsutan, te 25 pomoćnih sudaca. Pomoćni sudac (talent program) zbog posla bio je nenazočan.

Seminarom je rukovodila KNS IO HNS-a u sastavu: D. Kukić, A. Kulušić, D. Vuk, B. Mamić, M. Vitković, D. Cvitković, P. Borovec te stručni suradnici M. Vidak, I. Blažek, T. Šetka, D. Kovačić i M. Dobrović.

Skup je uveličalo i izaslanstvo HNS-a u sastavu Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, Stjepan Merkaš, član IO HNS-a, te su u ime predsjednika HNS-a Davora Šukera pozdravili sve nazočne, zaželjeli uspješan rad te dali autonomnu potporu sucima, kontrolorima i sudačkoj komisiji HNS-a da zajednički djeluju na poboljšanju suđenja u proljetnom dijelu prvenstva i na utakmicama završnice HNK-a.

foto: Arhiva HNS

U završnom govoru predsjednik KNS HNS-a Dušan Kukić zaželio je nogometnim sucima i kontrolorima uspješnost u suđenju te da se isti pridržavaju i primjenjuju PNI i propise HNS-a te da se ponašaju u skladu Kodeksa o ponašanju djelatnika HNS.

Posebno se zahvaljujemo direktoru Hotela Park Plaza Belvedere i osoblju na gostoprimstvu i ljubaznosti tijekom trodnevnog održavanja i uspješnosti ovog seminara.


Još vijesti

  • Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    08.04.2023.

    Sudačka komisija odbacuje navode određenih medija

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza najodlučnije odbacuje navode određenih medija o neprimjerenoj komunikaciji suca Ante Čuline prema nogometašu Hajduka Marku Livaji tijekom...

  • Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    21.02.2023.

    Ante Čuljak skinut s liste elitnih sudaca

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku kojom se Ante Čuljak prebacuje iz Elitne kategorije sudaca u Prvu skupinu sudaca.   Predmetnu odluku KNS HNS-a donijela je...

  • Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    14.04.2022.

    Patrik Kolarić debitira u HT Prvoj ligi

    Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s Brunom Marićem, aktivno radi na svim segmentima razvoja suđenja. Jedna od najvažnijih aktivnosti svakako je razvoj i stvaranje novih...

  • Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    07.10.2021.

    Disciplinska komisija izrekla kaznu Ivanu Bebeku

    Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku u disciplinskom postupku protiv suca Ivana Bebeka. Zbog izjava Ivana Bebeka u audio snimci koja...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567