Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 33. kolo

03.05.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
1 : 3Istra 1961
Istra 1961
04.05.2024. 17:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
4 : 1Gorica
Gorica
04.05.2024. 19:30
Osijek
Osijek
3 : 1Lokomotiva
Lokomotiva
05.05.2024. 17:00
Hajduk
Hajduk
0 : 1Varaždin
Varaždin
05.05.2024. 19:30
Rijeka
Rijeka
1 : 2Dinamo
Dinamo

Pogledaj detaljnije

Nebrojene poznate i priznate osobe iz društvenog, političkog, umjetničkog, gospodarskog, zabavnog, znanstvenog i sportskog miljea vole nogomet. Zašto, pitali smo prvog u nizu sugovornika ovog portala. 

04.09.2016. 12:38

Damir Škaro (57), glasoviti boksač, tehničar i udarač, medaljaš s najvećih planetarnih, regionalnih i državnih natjecanja te, napose, brončani s Olimpijskih igara u Seoulu 1988. rado se odazvao iako ovih dana službeno boravi u susjedstvu, u Prokuplju. Bitno je spomenuti da je pretežito u srednjoj kategoriji imao 450 mečeva s 350 pobjeda nokautom i samo 12 poraza.

Da je doktor ekonomskih znanosti, političar koji je s liste HDZ-a participirao u drugom sastavu Sabora RH od 1995. do 2000. godine, da je na funkciji predsjednika Autoklub Siget, apsolutno najvećeg u Hrvatskoj, već za prvih 12 mjeseci poslovanje pospješio za nevjerojatnih 980 posto. Tu su i četiri knjige. Je li nužno spomenuti nagradu „Franjo Bučar“. Naravno da posebno mjesto u prebogatom životopisu tog osebujnog čovjeka zauzima vođenje Sportske satnije u Domovinskog ratu poradi čega je odlikovan prigodnom Spomenicom.

Dovoljno za ponos? Ne za „usputni“, već za ponos na kvadrat!

- Nogomet je najmasovniji i najpopularniji sport širom globusa, mamac svakom djetetu, tako i meni. Kad sam zarana s Trnja preselio u Dubravu, „najsportskiju gradsku četvrt na svijetu a i šire“, nekolicinu nas frendova, učenika 7. razreda s Dupca i Retkovca, pozvali su u Dinamovu školu. Možda bih štogod i napravio da me nisu obeshrabrile kuloarske priče – netko je provukao da treneru treba dati televizor ili frižider. A to nismo imali ni kod kuće.

Veli da je bio pokretljiv, vižljast, brz. Svakako i snažan, čim se posvetio boksu:

- Završavala je sjajna dionica Ivana Prebega, a punim tempom nadirao je Mate Parlov. Noćima smo čekali prijenose obračuna Muhammeda Alija, Joea Fraziera, Georgea Foremana…

Ipak, nogomet je bio i ostao Damirova prva ljubav.

- Čim su rukavice završile na klinu, navukao sam kopačke. Vrlo dugo sam predsjednik i trener veteranima Hrvatskog dragovoljca.

Ima se za čim okrenuti:

- Šest puta smo bili prvaci ZNS-a, županije s više od stotinu oldtimerskih klubova, pet puta najbolji u Hrvatskoj.

U tom dresu predstavljali su se toliki stari majstori:

- Željko Pavlović, Roy Ferenčina, Ivan Cvjetković, Ardian Kozniku, Branko Strupar, Nikica Miletić, Mate Dragičević, Miralem Ibrahimović, Željko Pakasin, Ivica Duspara, Dražen Madunović, Igor Panadić, Slađan Ašanin, Dragan Vukoja, Nino Bule, Edin Mujčin, Jasmin Agić, Zlatko Grubišić, Željko Ačkar, Ivica Fumić…, branio je i međunarodni sudac Božo Volić.

Koja je predsjednikova „volonterska“ pozicija?

- Stoper ili libero.

Ne čudi stoga što na pitanje koji su mu veliki nogometaši najdraži odgovara bez krzmanja:

- Velimir Zajec i Franz Beckenbauer!

Damir vjerojatno navija za Dinamo?

- Dakako.

Kako procjenjuje izglede u novom izdanju Lige prvaka?

- Nisam osobiti optimist; konkurencija je prejaka. Kako uzvratiti strašnom Juventusu, kako zaustaviti Sevillu i Lyon? Teško. Na žalost, mi smo mala zemlja, a nogomet je veliki biznis.

Škaro je doktorirao temom „Management Olimpijskih igara“. Zajedno s akademikom Vladimirm Stipetićem autor je djela o odnosu sporta i kapitala u globaliziranom svijetu.

- Dokazana je istina da poljoprivreda kao iznimno važna djelatnost na kugli zemaljskoj u BDP-u sudjeluje s tek 1,5 posto, a sport i sportska industrija sa 3,5 posto. U hrvatskim okvirima svjedočimo izrazito skromnim ulaganjima u sport, granu koja ne služi samo za bildanje nacionalne dičnosti, nego i za moralnu te, pogotovo, materijalnu platformu. Nije naprimjer logično da je u zadnjoj godini bivše države razmjer investiranja u sport i kulturu bio 1:1, danas je pak 1:11! Nemam ništa protiv kulture, naprotiv, ali recite mi koja to kazališna predstava može privući desetke tisuća gledatelja?

Ovog ponedjeljka Vatreni startaju u kvalifikacijama za SP '18. Kako mu se čine?

- Sasvim dobro. To su igrači vrhunske vrijednosti, profesionalci i najuglednijih kontinentalnih klubova. Međutim, stalno golica jedan upitnik: kakva je razlika između nastupa za poslodavca koji im plaća puste milijuna eura i onog za domovinu koji donosi jedino slavu? Nadam se da momci ne kalkuliraju, da daju sve od sebe. Nastave li u tom stilu, smijemo se nadati odličnim rezultatima. Kakvih najčešće nije manjkalo.

Glavno je da smo neprestano na prestižnoj pozornici.

- Da, na većini SP-a i EP-a. U izlogu koji plijeni opću pozornost.
Prati li 1. HNL?

- Redovito.

Komentar?

- Šteta što infrastruktura nije bolja. Da jest, sve bi bilo ljepše makar nema razloga za krupnije primjedbe. S obzirom na gospodarske (ne)prilike i nedostatak sponzora, ti kolektivi i to prvenstvo izvlače maksimum.

Osjetio je potrebu apostrofirati znanca iz istočnog dijela metropole:

- Zdravko Mamić je vrlo uspješan. To je ključna činjenica, a komentari su kao i obično slobodni. Katkad se doima da će iz „antitalenta“ stvoriti zvijezdu pa je transferirati za 10-15 milijuna eura, što je divno, sjajno. Jasno je da se sve to ne postiže preko noći, uključujući i silne naslove prvaka Modrih, jedanaest zaredom. Ne prolazi Zdravko na blef, ničeg nema na galamu i na silu, iza svega stoji mukotrpan rad i sposobnost bez presedana, instinkt genijalca. Zato ga cijenim. Svaka mu čast!

Foto: www.damirskaro.com

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo33+3575
2.Rijeka33+3971
3.Hajduk33+2461
4.Osijek33+1651
5.Lokomotiva33+947
6.Varaždin33-639
7.Istra 196133-1837
8.Gorica33-1735
9.Slaven Belupo33-2033
10.Rudeš33-627