Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
Zvonimir Hodak

Zašto volim nogomet

Zvonimir Hodak

  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 35. kolo

17.05.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
2 : 0Varaždin
Varaždin
18.05.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
3 : 3Lokomotiva
Lokomotiva
18.05.2024. 19:10
Slaven Belupo
Slaven Belupo
2 : 3Dinamo
Dinamo
19.05.2024. 17:00
Hajduk
Hajduk
:Gorica
Gorica
19.05.2024. 19:30
Osijek
Osijek
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Zvonimir Hodak, jedan od najuglednijih hrvatskih odvjetnika, nogomet obožava i proučava od 1948. O tome je interesantno, efektno i po običaju duhovito pričao jučer na pola puta od Cvjetnog trga do Jelačićevog placa.

foto: Gordan Laušić
11.09.2016. 11:03

-Bio sam redovit na stadionu u Miramarskoj. Totalni dinamovac.

Najpopularniji sport je moja druga najveća ljubav – prva sjedi za ovim stolom!

Supruga Ljerka Mintas-Hodak. Međutim, gospođa je prionula „klizećem startu“:

-Ne, njegova prva ljubav je sport. Druga politika. Treća mačka. Ja sam tek četvrta!

Zvonimir je reagirao pomirljivo, da osim kritike ne zaradi i žuti karton:

-U redu, kad sam raspoložen svrstam te na poziciju br. dva.

Zatim je otkrio sve o svojoj slikovitoj rundi u mladoj momčadi Plavih koja je pod ravnanjem Grge Horvateka vježbala na pohabanom igralištu između borongajskog tramvajskog okretišta i južne tribine:

-Bilo je to u sezoni 1957.-1958. Ja na desnom krilu, na desnom beku Zorko Srebrić.

Kakav ubitačan tandem!

-Zorko se sustavno trudio da mi loptu ne doda niti jednom. „Durhao“ je preko glave, što dalje u prazan prostor. Zaključujući da moram usavršavati sprint.

Prvi je dakle dogurao do eksperta kaznenog prava, drugi do najdugovječnijeg i najsvestranijeg nogometnog djelatnika. Ostali?

-Iz naše generacije probili su se jedino Draža Jerković, Košćak i Prelčec, poslije i Kolonić.

Zvonimir je rođenjem Ličanin s Plitvičkih jezera. Iz Saborskoga. Otkad zaljubljenik u zagrebačke Modre?

-Možda najviše 1981.-1982. kad je nakon 24 godine osvojen naslov državnog prvaka. Ta nam je Yuga donijela toliko problema… Dinamo je štošta nadoknadio u međuvremenu, dokopao se jedanaest titula zaredom, ja sam u svoj rokovnik već upisao i dvanaestu.

Usprkos subotnjem porazu od Osijeka?

-Za nas nema zastoja. Sve ćemo nadoknaditi zahvaljujući moći, sreći i maloj pomoći. Poznato je da razumijemo igru u prekidu i vješto koristimo kaznene udarce.

Ide li na utakmice?

-Više ne.

Zašto?

-Posvađao sam se s čovjekom koji ima ložu. Sve gledam u izravnim televizijskim prijenosima.

Nešto o Zdravku Mamiću?

-On je moj stari klijent, ali već dugo nismo u dobrim odnosima. Nije loše što se povlači na pričuvne položaje, vrijeme je za povratak publike; klub bez navijača je kao kava bez šećera. Dosadio je on njima i oni njemu, čemu uzajamna muka. Zoran je izvrsno postupio kad se potpuno sklonio.

Hodak u nastavku:

-O Zdravku uopće ne mislim loše, naprotiv. Autor je ogromnih pomaka i sjajnih rezultata, naročito financijskih. Zar osoba koja Hrvatskoj prigospodari 300 milijuna eura treba imati plaću od 11 tisuća kuna? Nažalost, Hrvati još nisu kadri razmišljati suvremeno, poslovno, prevladava famozna uravnilovka koja nas tlači iz bivše države i socijalističkog sustava.

Sugovornik poseže za odgovarajućom paralelom:

-Kad su po pritvaranju gradonačelnika Bandića novinari pohitali do Milanove majke Blagice u Poganu Vlaku, ona je svu mudrost ovoga svijeta svela na jednu rečenicu: „Onaj 'ko vrca med, mora nešto i kušati!“ Mi to još ne shvaćamo, opterećeni i zakočeni takozvanim samoupravnim socijalizmom.

Dinamu i dalje baš ne ide u Europi?

-Europa je jalna na naše uspjehe, zbog toga podcjenjuje i klubove i državu. Za nju smo svi mali.

A ona je mama ili teta, glumi mentora i tutora…

-Nadam se da će protiv Lyona biti bolje nego prošli put, kad smo fasovali sedmicu. Premda to i nije bila natjecateljska utakmica Lige prvaka, nego prijateljska revija; sjećate li se kako je Vida namignuo suparniku, kao „Je l' dosta? Sve u redu, nemojte više…“

Nije lako spoznati kad se doktor advokature zeza, kad govori ozbiljno. Takav je, inteligentan i elokventan, sklon šali, peckanju, ironiji razvučenoj do sarkazma. Upravo je objavio knjigu kolumni pod naslovom „Lijeva naša“. Na pitanje o Vatrenima uzvratio protupitanjem:

-Je li u pravu Čačić ili Zidane? Budući da Kovačić za Hrvatsku ne igra, za Real Madrid igra; dosad povremeno, odsad sve češće. Zar ne bi koristio u otvaranju turskog bunkera, hitar s loptom, sposoban u situacijama „jedan na jedan“ napraviti prednost? Ante je zaista pravi stručnjak, ni po čemu ne zaslužuje beskrajna osporavanja iako zasad nije izgubio niti od koga, osim od kasnijih europskih prvaka Portugalaca na jedanaesterce. Ja ga poštujem i, usput, kratko pitam. Neka odgovori u sljedećem dvoboju s Kosovom na vrućem albanskom terenu. Inače, za mene nema dvojbi – previše smo jaki da ne bismo išli na SP u Rusiju!

Koga šampion sudnice smatra najvećim hrvatskim nogometašem svih vremena?

-U Dinamu je to Lamza, bez konkurencije. U Hrvatskoj valja procijeniti i deset kandidata: Skoblar, Modrić, Boban, Šuker, Vukas, Bokšić, Draža Jerković, Zajec…

Rado je uskočila gđa Mintas-Hodak:

-Ja sam za Jerkovića i Šukera!

Suprug pak uzvratio:

-Misliš li na bivšeg ministra financija Ivana ili na vrhunskog strijelca Davora…? – glasila je lukava kontra na tobožnju neinformiranost, no, Ljerka i te kako vlada materijom.

Ako je nogometni sudac pandan sucu u dvorani općinskog-županijskog-vrhovnog suda, što je odvjetnik, kreator-trener?

-Pomoćni trener. Statističar koji stalno nekog vraga bilježi, važe, zbraja. I uvijek je spreman uzeti, nikada dati!

Pošteno. Stav o Ligi 10?

-Isprva sam bio protiv, sto posto. Pa shvatio da je takvo Prvenstvo pun pogodak. Doduše, imam jedan prijedlog, smijem li ga predočiti?

Svakako!

-Zašto se ne bi formirala Liga 3. S Dinamom, Hajdukom i Rijekom. S obzirom na to da Splićani i Riječani od nas neprestano gube, super bi nam došli da budemo prvaci još najmanje dva turnusa po 11 puta!

Kako prekaljeni, simpatični fiškal prolazi s teniskim partnerima?

-Odlično, ne može nikoga dobiti, ako ne dovede kakvog antitalenta. – otkrila je supruga.

On se nije dao:

-Igram isključivo s 20-25 godina mlađima. A to su već starci tako da nemaju šanse! 

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo35+3781
2.Rijeka34+3771
3.Hajduk34+2462
4.Osijek34+1551
5.Lokomotiva35+1051
6.Varaždin35-642
7.Istra 196135-1641
8.Gorica34-1638
9.Slaven Belupo35-2233
10.Rudeš35-638