Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
Sudačke teme i dileme

Intervju tjedna

Sudačke teme i dileme

  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 35. kolo

17.05.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
2 : 0Varaždin
Varaždin
18.05.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
3 : 3Lokomotiva
Lokomotiva
18.05.2024. 19:10
Slaven Belupo
Slaven Belupo
2 : 3Dinamo
Dinamo
19.05.2024. 17:00
Hajduk
Hajduk
:Gorica
Gorica
19.05.2024. 19:30
Osijek
Osijek
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Ovoga tjedna počinje natjecanje po skupinama dva najveća klupska pogona Uefe, Lige prvaka i Europske lige. Prvi okuplja 32 momčadi, drugi 48. To znači da će se od utorka do četvrtka širom Europe odigrati čak 40 utakmica, 16+24. Na žalost, u njima neće participirati hrvatski suci. Zašto, je li posrijedi mali podbačaj u odnosu na prethodne sezone?

foto: Drago Sopta/HNS
13.09.2016. 12:25

Odgovara Dušan Kukić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a:

-Nije, mi smo zadovoljni. Sva petorica sudila su u kvalifikacijama za EL, Bebek je već nominiran za sljedeće kolo. Pejin, Pataki i Zobenica vodit će susret Lige prvaka mladih, Jović je dobio službeni dvoboj reprezentacija U-21, Vučemilović uskoro putuje na Maltu zbog prigodnog seminara i turnira. A Bebeka i asistente Petrovića i Grgića ponovo je na derbi Prvenstva Saudijske Arabije pozvao tamošnji koordinator, glasoviti Howard Webb iz Engleske, pokazujući na taj način koliko ih cijeni, koliko im vjeruje. 

Podsjećamo da su za 2016. na Fifinoj listi ovi protagonisti:

Ivan Bebek, Fran Jović, Tihomir Pejin, Ante Vučemilović-Šimunović i Mario Zebec kao glavni te Dalibor Conjar, Jerko Crnčić, Miro Grgić, Igor Krmar, Ivica Modrić, Goran Pataki, Goran Perica, Tomislav Petrović i Bojan Zobenica kao pomoćni suci.

Valja spomenuti da se zbog zdravstvenih razloga (problemi s preponama) povukao Marijo Strahonja s A-liste, a poslovne obveze (direktor Leda) spriječile su Darija Vrabeca s B-liste. Dakako da to za nogometnu organizaciju nije dobro jer se članstvo popunjava tek od 1. siječnja i popis vrijedi cijelu kalendarsku godinu. 

-Sasvim solidno kotiramo i u ženskoj konkurenciji: na A-listi su Vesna Budimir, Ivana Martinčić, Sabina Bolić, na B, pak, Sanja Rođak-Karšić, Barbara Vidović-Volanek, Gordana Katušić i Maja Petravić. Sjajan je podatak da je Sanja bila na SP-u seniorki u Kanadi i nastupila bi u finalu da se nije ozlijedila, sudjelovala je i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru" – ističe Kukić, nastavljajući: -Izvrsno se držimo i na futsalskim terenima, budući da se Saša Tomić plasirao na SP u Kolumbiji. Nerijetko su angažirani i Nikola Jelić, Andrej Topić, Vedran Babić.

To nije sve budući da Hrvatsku na međunarodnom planu zastupaju i petorica Uefa kontrolora: Dragutin Poljak, Draženko Kovačić, Miroslav Vitković, Igor Pristovnik i Vlado Svilokos.

-Imamo pravo na još jednoga, to bi po logici trebao biti Domagoj Vučkov.

Razmišlja li se o popuni sudačkih lista za iduću godinu?

-Sve sagledavamo i važemo…

Doima se da su glavni kandidati za jedno mjesto na A-listi Duje Strukan i Igor Pajač, koji su već prošli određene provjere i pripreme. Među „mahačima“ su moguće i veće preinake s obzirom na to da nekolicini – Conjaru, Grgiću, Krmaru, Petroviću – istječe rok trajanja poradi starosnog limita, ali predsjednik pojašnjava:

-Međunarodni forumi dopuštaju pomicanje granice od 45 godina, ovisno o tjelesnom i psihičkom statusu svakog pojedinca. Sve ćemo precizno utvrditi pa odlučiti.

Kakvo je stanje glede suđenja u Prvoj ligi?

-U prvih sedam kola nije bilo propusta dostojnih pozornosti tako da smo stvarno prezadovoljni. Ali nećemo se uspavati, zna se da nitko nije amnestiran od ponekog promašaja.

Da, vrag ne spava. Nikad i nigdje.

-Bitno je da greške nisu namjerne.

Malo, ili malo mnogo, zakuhalo se u posljednjoj rundi, osmoj, prošlog vikenda?

-Drugi tjedan imamo Sjednicu Komisije, sjest ćemo pred ekran i temeljito analizirati.

Osim Kukića (koji je i povjerenik za suce MAXtv Prve lige) u najvišem stručnom forumu su dopredsjednik Ante Kulušić koji obnaša i dužnost povjerenika za kontrolore te članovi Božo Mamić, Darko Cvitković, Miroslav Vitković, Ivan Peraić, Dragutin Vuk i Predrag Borovec. Tajnik je Ivan Košutić, nacionalni referent za edukaciju Igor Pristovnik, administratorica Zora Hunjadi.

-Suradnja je stalna, vrlo dobra. Zahvaljujemo vodstvu Kuće nogometa na tretmanu i potpori. 

Što se tiče svježih javnih kritika Bruni Mariću (Inter-Hajduk 1:1) i Mariju Zebecu (Dinamo-Osijek 0:1) komisionari će, kao i uvijek, procijeniti koliko je povlačenje Ivana Čelikovića utjecalo na reakciju Tome Bašića jer zna se da TV kamera štošta, napose intenzitet, prikaže prilično nerealno, to jest strože, i je li na derbiju arbitar oštetio goste; čim se buni i druga strana, domaća, znači da je zapravo sve bilo OK.

-Velika nam je želja se se hrvatski sudac napokon plasira na veliku seniorsku završnicu; nije ga bilo ni na ovogodišnjem EP-u u Francuskoj, nadamo se da vrata SP-a 2018. u Rusiji neće biti zatvorena, na potezu su Jović, Pejin i Zebec! – podvukao je šef Kukić koji svoju misiju odrađuje marljivo i tiho, bez posebnih turbulencija/stresova, kamoli afera/repova, stoga doista zaslužuje povjerenje i podršku.     

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo35+3781
2.Rijeka34+3771
3.Hajduk34+2462
4.Osijek34+1551
5.Lokomotiva35+1051
6.Varaždin35-642
7.Istra 196135-1641
8.Gorica34-1638
9.Slaven Belupo35-2233
10.Rudeš35-638