Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 35. kolo

17.05.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
2 : 0Varaždin
Varaždin
18.05.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
3 : 3Lokomotiva
Lokomotiva
18.05.2024. 19:10
Slaven Belupo
Slaven Belupo
2 : 3Dinamo
Dinamo
19.05.2024. 17:00
Hajduk
Hajduk
:Gorica
Gorica
19.05.2024. 19:30
Osijek
Osijek
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

U subotu popodne vratio se s Brača, iz dedićevske „kuće pored mora“.

-Trebalo je sve srediti, isključiti vodu i struju…

Predvečer je bio na raspolaganju portalu MAXtv Prve lige. On nije nogometaš, premda je mogao biti. Nije ni pjevač, on je glumac. I to kakav!

18.09.2016. 13:17

Biografi uredno bilježe da je Mostarac Dragan Despot (60), o njemu je riječ, 1981. diplomirao na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti u klasi prof. Tonka Lonze. Prvo zaposlenje bilo je u GK Trešnja pa u GK Komedija odakle 1983. pristupa ansamblu Drame HNK u kojem je od lani s najvišim statusom – nacionalnim prvakom. Branio je i „boje“ ZDK Gavella, Teatra ITD, GD Histrion, Male scene. Sudjelovao na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, ostvario nebrojene kazališne, filmske i televizijske uloge te vrhunskim izvedbama zaplijenio niz impozantnih nagrada i priznanja.

Međutim, na početku bijaše – nogomet!

-Mislim da me otac na stadion pod Bijelim brijegom vodio i prije negoli sam pošao u 1. razred osnovne škole, najčešće bismo išli gore, na brdo – odmjereno priča docent na Katedri za scenski govor ADU. –Bio je rudar i nismo živjeli u izobilju tako da sam, kad njega nije bilo, dežurao na ulazu pa molio kojeg čiku ili striku da me nekako uvede.

Uskoro je postao registrirani igrač.

-Trenirao sam s pionirskim uzrastom dok su momci iz sjajnog BMV-a bili u omladinskoj ili na pragu prve momčadi. I zauvijek ostali moji idoli: Dušan Bajević, Enver Marić, Franjo Vladić. Kao osvjedočeni dinamovac prednost ipak dajem Slavenu Zambati!

Dragan je obožavao loptu:

-Tada se druženje uglavnom svodilo na nogomet. Iako dešnjak, igrao sam lijevo krilo. Godinu, godinu i pol, do prve ozljede. Iz te moje generacije najdalje je, pak, otišao stoper Vladimir Matijević.

Stradale su niti ligamenata. S njima i ambicije.

-Stvarno sam želio biti nogometaš, ali su me okolnosti usmjerile na drugi kolosijek. Da, zarana sam znao da ću postati glumac.

Ti akteri imaju dosta sličnosti; ne aludiramo doduše na glumu igrača da simuliranjem iznudi kazneni udarac…?

-Sve se može svesti pod kreaciju. Nije li uzbuđujuće kad vidiš kako ljude i na utakmici i na predstavi naizmjence hvata radost ili tuga, kako puni emocija skaču iz vlastite kože. Uostalom, zar posao trenera i redatelja nije sličan? Uvjerio sam se da sport pridonosi bržem sazrijevanju - lakše podnosiš krize. Meni je puno pomogao.

Nesuđeni ekonomist s odslušana četiri semestra početkom osamdesetih bio je član nogometne postave ZG-glumaca, pročitajte imena i prezimena suigrača: Ivica Vidović, Rade Šerbedžija, Jakov Sedlar, Pero Kvrgić, Mladen Budišćak, Žarko Potočnjak, Duško Valentić, Matko Elezović, Zijad Grčić, Zlatko Vitez, Matko Raguž, dakako i naturščik Danilo Popržen-Deni, u sudačkoj odori duhoviti i stručno ispitani Riki Brzeska.     

-Vrijeme prolazi, uspomene ostaju.

U jednoj životnoj fazi intrigiralo ga je zanimanje nogometnog komentatora:

-Tko je ostao imun na izravne prijenose Mladena Delića i Ive Tomića!?

Post-festum je samo navijač:

-Pamtim ne tako davnu prošlost kad sam u Maksimiru stiskao palčeve Marku Viduki u obračunima s Frankom i Ronaldom de Boerom. Dinamo-Ajax, to je bio spektakl!

Onda se smjestio na distanci:

-Do tribine ne stignem zbog raznih obveza, ili me zaustavi loša stadionska infrastruktura ujedinjena s kakvom aferom. No stalan sam pred tv ekranom. Nema šanse da, naprimjer, propustim utakmicu A reprezentacije.

Slaže se da je kapetan Luka Modrić vodeći as sadašnjosti, kome bi se uskoro trebao pridružiti Marko Pjaca:

-Već poslije dvije minute i površni promatrač zamijeti Pjacinu silnu nadarenost. Nadam se da će i on i svi drugi tretirati državni sastav krajnje ozbiljno, kao što tretiraju svoje inozemne klubove, uvijek dajući maksimum. I da će ih izbornik, ma kako se zvao, odvesti prema svjetskom vrhu jer potencijal nije dvojben.

Tu, u vrhu, bio je Despotov BiH-zemljak Miroslav Blažević?

-Oh, Ćiro… Volim takve trenere, eksperte za motivaciju. Trener te ionako ne može naučiti nogometu, ili jesi ili nisi, sve ovisi o genu. Blaževićev koncept pokazao se vrlo uspješnim, on je momke znao izvući iz depresije i apatije, jednako vješto sputavao i euforiju.

Kako DD održava kondiciju i koncentraciju, sigurno je pred filmskim kamerama nužna prvorazredna sprema, na kazališnim daskama pogotovo?

-To je istina. Podvrgneš se tjelesnom drilu 15-20-30 dana. Postaneš jači, otporniji na umor. Ja nikad nisam tražio ljestve da bih se spustio s dva metra, radije bih skočio. A koljena trpe. Dok nisu, zakucao bih u koš skoro poput susjeda Dražena Dalipagića, makar 180 centimetara baš i nije neka visina. Vježbam u dvorani, pripremam se specifično, bez trke, ali svrsishodno. Nije problem budući da sam u sportu cijeli život.

Možda ukućani dijele istu strast?

-Ne, sklonosti su drukčije. Kći Ana usredotočena je na glazbu, sin Josip na književnost. Supruga Anja također je glumica.

I izvanredna pjevačica. Nerijetko je proglašavaju potencijalnom ministricom kulture. Je li sportu bliži njen brat, Draganov šogor Filip Šovagović?

-Apsolutno, privržen i košarci i nogometu.

Super, rado ćemo ga zamoliti za gostovanje u ovoj rubrici. Današnji sugovornik u završnim rečenicama:

-Burna je ova godina, imam treninga i nastupa kao profesionalac Real Madrida: u Dubrovniku sam igrao Othella iz radionice Williama Shakespearea, glumio u igranom filmu Mrtve ribe plivaju na leđima autora Kristijana Milića, tu je tv serija Novine u režiji Dalibora Matanića i Tri zime, predstava HNK-a po scenariju Tene Štivičić. Pun pogon, koji traje već osam i pol mjeseci.

Sve izdrži smiješeći se. I tako desetljećima. Možda se potkrala koja sijeda, dekagram nipošto!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo35+3781
2.Rijeka34+3771
3.Hajduk34+2462
4.Osijek34+1551
5.Lokomotiva35+1051
6.Varaždin35-642
7.Istra 196135-1641
8.Gorica34-1638
9.Slaven Belupo35-2233
10.Rudeš35-638