Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
3 : 0Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
0 : 1Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
5 : 1Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
0 : 3Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
3 : 1Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Ove nedjelje Kranjčevićevom su projurili i dečki iz Dubrave, 4:0, tako da nemoćnim „pogorelcima“ pripada razočaravajući rekord u svim prvenstvima saveznog ranga: 13 utakmica s 12 poraza u Trećoj HNL-Zapad, no i jedan jadan remi anuliran je kaznom tako da je na kontu 0 od 39 mogućih bodova, s razlikom pogodaka 3:38.

foto: Gordan Laušić
05.11.2018. 17:00

To s pogorelcima drži vodu budući da je stadion s raskrižja Ulice pjesnika i Tratinske gorio dvaput, 1946. pa 1978. godine, čemu valja dodati udar groma u reflektor 1987. Rezultatske i kojekakve munje sijevaju i dalje, uništavajući toliko toga stvaranog od ljetnih mjeseci 1903. kad je u Hrvatskoj osnovan prvi nogometni klub, PNIŠK, na čiju se tradiciju pozivaju malobrojni Zagrebaši tvrdeći da su službeno najstariji. I od Dinama, sljednika HAŠK-a kome korijeni sežu također u 1903. ali kasniji datum, 6. studenoga…

Dvojbu ostavljamo povjesničarima. Ovo je osvrt na pogon turobne sadašnjosti i, na žalost, još gore budućnosti. Ako se išta ne promijeni. Nema nikakvih nagovještaja da uistinu hoće makar je „5 poslije 12“. Zato sintagma iz naslova ima pokriće u logici, ne tek stilskoj figuri svedenoj na rimovanje.

Zagreb ekspresno juri u četvrti natjecateljski razred u kakvom nije bio nikad nakon Drugog svjetskog rata. A ni Prvog. Naime, da je samo baštinik RŠK Proletera formiranog 1919. jasno je da u 100 godina nije bio neuspješniji jer tada su lige bile malobrojne.

Noviji naraštaji sportskih zaljubljenika pamte sjajne igračke garniture. Spomenut ćemo pet s po pet istaknutih protagonista:
- Darko Stanišić, Mladen Wacha, Stanko Bubanj, Zlatko Dračić, Mladen Azinović;
- Branimir Antolić, Atif Lipovac, Drago Rukljač, Pero Močibob, Željko Smolek;
- Zoran Gospić, Damir Kalapač, Željko Župetić, Darko Vukić, Nikola Jurčević;
- Tomislav Rukavina, Dražen Biškup, Giovanni Rosso, Robert Špehar, Joško Popović;
- Dominik Livaković, Josip Jurendić, Denis Kolinger, Filip Krovinović, Gabrijel Boban.

Jučer su se u Gradskom vrtu sučelili Boban (Osijek) te Livaković (Dinamo). A senzacionalne prvake iz sezone 2001./2002. valja nabrojiti u cijelosti: Vladimir Vasilj, Goran Stavrevski, Vedran Ješe, Damir Milinović, Ibrahim Duro, Ivica Perić, Josip Bulat, Dalibor Poldrugač, Admir Hasančić, Ivica Olić, Antonio Franja, Petar Krpan, Hrvoje Štrok, Nermin Šabić, Frane Ćaćić, Jasmin Mujdža, Domagoj Verhas, Mario Osibov, Emir Spahić, Mario Tadić, Krunoslav Lovrek, Predrag Šimić… Olić je bio najbolji ligaški igrač i strijelac. Inače, prvi topnici Prve HNL u tom dresu bili su i Davor Vugrinec, Ivan Krstanović, Mate Baturina, što je fantastično.

Važno je podsjetiti da je 19. srpnja 1973. u presudnom kvalifikacijskom dvoboju za Prvu saveznu ligu Zagreb i Osijek u Maksimiru gledalo dosad nezabilježenih 64.138 gledatelja!

Osim Zlatka Kranjčara, trenera šampionske momčadi, ZG-bijele trenirala su još petorica hrvatskih izbornika: Dražan Jerković, Vlatko Marković, Miroslav Blažević, Otto Barić i Igor Štimac, u ulozi sportskog direktora okušao se Ante Čačić – toliko ih nije bilo niti u jednom našem klubu. Naravno da zavidnim kotama pripadaju i Josip Skoblar, Ivo Šušak, Luka Bonačić, Josip Kuže, Ivan Katalinić, Nikola Jurčević, Mile Petković, Dražen Besek… U Kranjčevićevoj se kalio i strašni napadač Mario Mandžukić.

Sad je tamo sve strašno. Strašno loše. Po ispadanju 2015. slijedio je slobodni pad. U Drugoj HNL ostalo se jednu sezonu, u repriznoj trećeligaškoj redaju se katastrofalni učinci. Onaj usamljeni bod osvojen je protiv Španskog, 1:1 (svjedoci vele da je trebalo biti 5:1 za goste), no zbog neprisutnosti dežurnog liječnika nije se igralo s Jadranom iz Poreča pa se sankcija sastojala od uzimanja točno toliko, jednog boda. I dotično je društvo zamrznuto na totalnoj nuli.
Predsjednika Dražena Medića, koji se voli igrati šefa struke, državna sportska inspekcija suspendirala je na tri godine zato što mu kolektiv djeluje suprotno svim regulama, bez uprave, bez skupštine. Zbog njega je HNS mijenjao Pravila igre ubacujući dodatak da iz tehničkog prostora savjetovati smiju isključivo licencirani trener ili pomoćni trener, ne i službeni predstavnik što je on bio dok u Sarajevu nije završio nužni dio Akademije nogometa pa ima uvjete za asistenta. Ali je pristup zabranjen inspekcijski poradi čega jahaču apokalipse Draženu Madunoviću sugerira s one strane plota ili iz skrovitosti tunela.

Grad Zagreb oduzeo je NK Zagrebu pravo na upravljanje stadionom, stoga je odzvonilo naplaćivanju troškova od 30 tisuća kuna za svaki nastup Lokosa i Rudeša, tako da se pjesnici bez pjesme snalaze tko zna kako, naprimjer zaračunavajući 250 kuna mjesečne članarine roditeljima svakog od 200 polaznika mlađih uzrasta. Neizvjesno je što će biti nagodinu, kad istekne „zeleno“ za korištenje kampa Zagrebello, koji je svakako prevelik, prekomforan i nepotreban članu Četvrte lige. Šuška se da će u Veslačkoj biti trening-baza pionirskim, kadetskim i omladinskim nacionalnim selekcijama, a da će Zagrebaši na podstanarstvo u Špansko, Vrapče ili na Peščenicu, u opciji je i igralište koje asocira na Chromos, ono kod Mosta mladosti.

Medić je predsjedničku ulogu prepustio dopredsjedniku Tomislavu Čiliću, dočim se on latio savjetničke. Nema sumnje da je ipak najradije trener tzv. stvaratelj, ma koliko to groteskno zvučalo. Poznat je njegov stav da će pravi znalac - a on je navodno takav - do internacionalnih visina lansirati i učenika simbolične nadarenosti. Vidi se!

Ironijem sudbine ispada kako je DM u ovom času zapravo jedini garant kakvog-takvog životarenja uzdrmanog kluba od kojeg se silom neprilika ograđuje gradonačelnik Milan Bandić; ograđuje od kluba ili od savjetnika!? Valjda savjetnika, čim rabi definiciju „suviše smo dali u pogrešne ruke“.

I nadasve uspješni ex-prezident Ante Vrdoljak zaključuje da je stvarnost užasna, da se neće ni pokrenuti ni preokrenuti bez uloga od 500 tisuća eura. Nagađa se o koaliciji bivših profesionalaca na čelu s reprezentativcem Olićem, ali sve je zasad na dugom štapu. Da nesreća bude veća, ne pomažu ni Papini govori emitirani razglasom uoči istrčavanja pa se od njih odustalo.

Eto tako. Kad su u pitanju pjesnici NK Zagreba, razumnim odgovorom doima se jedino ona poruka iz tuđe pjesme: „ Il' plakati, ili se napiti…!“

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo32+3472
2.Rijeka32+4071
3.Hajduk32+2561
4.Osijek32+1448
5.Lokomotiva32+1147
6.Varaždin32-736
7.Gorica32-1435
8.Istra 196132-2034
9.Slaven Belupo32-2330
10.Rudeš32-607