Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
Dinamo opet nedodirljiv?
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
3 : 0Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
0 : 1Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
5 : 1Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
0 : 3Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
3 : 1Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Posljednji je dan srpnja, prvog službenog mjeseca natjecateljske godine 2019./2020. Prilika za pogled na stanje naših deset prvoligaša - računajući dakako položaj na ljestvici - četiri tjedna prije svršetka prijelaznog roka.

foto: Drago Sopta/HNS
31.07.2019. 17:00

Kratka analiza svodi se na sljedeće:

DINAMO – Još jedno superiorno ljeto, štoviše, Plavi su pobijedili u svih pet utakmica i to bez primljenog pogotka: 1:0 Rijeku u Superkupu, 3:0 bilo je i protiv Lokomotive i protiv Slaven Belupa u prvenstvu, 2:0 pa 3:0 s prvim euro-partnerom Saburtalom iz Gruzije. Smatra se da će bez šokova pregrmjeti i novu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka, mađarski Ferencvaros. Jest da je otišao Ivan Šunjić, izrazito potentna karika, no i dalje su u Maksimiru vrlo cijenjeni eksponati Dominik Livaković te, napose, Dani Olmo. Kad bi definitivno ostali, Plavi bi bili pravi kao i u prethodonoj sezoni u kojoj, doduše, nisu osvojili kup. Nenad Bjelica toliko je kvalitetan da mu se apsolutno vjeruje.

RIJEKA – Na Kvarneru više nema pouzdanog čuvara mreže Simona Sluge. Upućeni promatrači dvoje o istinskoj snazi momčadi koja se prethodnih deset godina prometnula u prvu do maksimirske, po učinku, potencijalu, aspiracijama. Njena je sreća što ponovo ima izvrsnog trenera – poslije karizmatskog Matjaža Keka koji je na hrvatske terene donio štih  ozbiljnosti, sustavnosti i dugotrajnosti sad je za kormilom perspektivan i nadasve ambiciozan Igor Bišćan, strateg osebujnih shvaćanja i poteza. Poteza koji su ipak logični, pogotovo u domeni kadrova – zato što je izbor dosta sužen. Lebdi spoznaja da zna kako doći do trofeja jer se dokazao na sve tri dosadašnje adrese; rudeškoj, ljubljanskoj, riječkoj.

OSIJEK – Gradski vrt i cijala Slavonija nestrpljivo čekaju sutrašnji uzvratni sraz drugog pretkola Europske lige sa sofijskim CSKA-om na domaćem terenu. Svi se nadamo da je moguće nadoknaditi 0:1. Tome je podređeno apsolutno sve, uključujući poštedu važnih prvotimaca u goričkom dvoboju za bodove izgubljenom 1:3. Dino Skender nije u ugodnom položaju, očekivanja su velika, pritisak ništa manji. Sastav obnovljen, čini se da nije i oslabljen, ali treba vremena za uigravanje i hvatanje optimalne forme. Normalno da će štošta ovisiti o raspletu nadmetanja s Bugarima, stoga Osječani svom starom članu Ljupku Petroviću zasigurno poručuju „Dobrodošao u pakao!“

HAJDUK – Majstor s mora već je učinio toliko toga: 1) lošega – ispao iz Europe, 2) rezonskoga - zamijenio trenera, 3) dobroga – maksimalno startao u HT Prvoj ligi. Lijepo izgleda 2:0 s Istrom pa 3:0 s Varaždinom. Povratak bivšeg šefa stožera Damira Burića svakako je odličan potez s obzirom na gungulu koju je prouzročio Siniša Oreščanin javno podržavajući smijenjenog ravnatelja škole Krešimira Gojuna, da se debakl s Gzirom i ne spominje. Nepovjerenje standardnom Adamu Gyurcsu spada i u hrabrost na kojoj valja čestitati. Splićani skupljaju talentirane mlade i iz drugih dvorišta, a to je uvijek pohvalno. Pitanje je, međutim, do koje granice doseže objektivna konkurentnost.

GORICA – Zasigurno nije planiran tek remi s Interom na ligaškoj premijer na vlastitom igralištu (1:1). Ali ne doima se da sastav Sergeja Jakirovića može podbaciti globalno, dugoročno. Niz je tu solidnih inozemaca i prokušanih tuzemnih aktera među kojima je prošle sezone zorno odskakao sjajni i opasni Kristijan Lovrić. Ako je dolazeći vikend bez nade zbog odlaska Dinamu, oni potom nipošto neće biti.

LOKOMOTIVA – Vrlo nezgodan raspored s Dinamom u Maksimiru, Rijekom u Kranjčevićevoj te s Hajdukom u Poljudu: normalan poraz 0:3 pa bolan 0:1 u samom finišu, hoće li se štogod izvući pod Marjanom? Društvo s Kajzerice tradicionalno puno mijenja, to uzokuje i uspone i padove. Dovoljno je snimiti listu aktualnih dolazaka i suočiti se sa 17 imena i prezimena – tko će ih zapamtiti, tko ukomponirati? Zna se tko, Goran Tomić. Ako ne odmah, malo kasnije.

SLAVEN BELUPO – Ništa neobično, neočekivano, makar nije bilo i planirano. Uporno se nadaš i kad polaziš Osijeku, i kad ti stiže Dinamo. Farmaceuti nisu pronašli lijek u tih 180 minuta, zato su stradali, 0:2 i 0:3. Ivica Sertić mnogo bi radije treći ispit locirao negdje drugdje umjesto na Rujevicu, ali tako je kako je. Ni potom neće biti jednostavno - dolazi Hajduk pa se mora u Pulu. Dokaz da je prvenstvo jako. Jako nezgodno. Koprivničanci se neće dati samo tako, nisu se ni dosad!

INTER – Početni polet izazvan remijem na vrućem gostovanju unutar iste županije brzo je stišan „šamarom“ kojeg su Puljani isporučili u Zaprešiću s dva gola posuđenog Dinamovca. U nekim prijašnjim erama nadareni „plavi“ svraćali su na kaljenje u Predgrađe (Eduardo da Silva, Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren…) Više ne. To se vidi, to se osjeti. To potvrđuje i Mario Ćuže, autor dvostruga gubitka. Samir Toplak vrući kesten vadi u Osijeku.

ISTRA 1961 – Nije inferiorna bila ni u Splitu, a u Zaprešiću je sve zgrabila furiozno, kaznom Žutima neumoljivo ispisanom u finišu. Ivan Prelec ekspresno je zaplijenio zanimanje i - poštovanje. Na ruku mu ide subotnji protivnik, Varaždin. Ili je gost ipak u rangu s „plutajućom minom“, razočaran  povratničkim ulovom i poradi toga spreman na sve budući da „ništa“ navodno već ima? Strašno važni bodovi.

VARAŽDIN – Više od prazne natjecateljske bilance (to prije što nipošto nije zabrinjavajuće na Rujevici ostati na 1:2 niti kod kuće naletjeti osokoljenoj klapi iz Dalmacije za 0:3) muči opća situacija, nedostatna pomoć grada i županije, od kojih se permanentno moli ruka suradnje. Koje nema, barem ne u priželjkivanom, spasonosnom opsegu. Novca ionako nikada dovoljno. A može li momcima Borimira Perkovića na „Drosini“ kapnuti kakav bod…?

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Dinamo32+3472
2.Rijeka32+4071
3.Hajduk32+2561
4.Osijek32+1448
5.Lokomotiva32+1147
6.Varaždin32-736
7.Gorica32-1435
8.Istra 196132-2034
9.Slaven Belupo32-2330
10.Rudeš32-607