Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 31. kolo

20.04.2024. 17:00
Osijek
Osijek
:Istra 1961
Istra 1961
20.04.2024. 19:10
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Hajduk
Hajduk
21.04.2024. 17:00
Lokomotiva
Lokomotiva
:Dinamo
Dinamo
21.04.2024. 19:30
Rijeka
Rijeka
:Gorica
Gorica
22.04.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
:Varaždin
Varaždin

Pogledaj detaljnije

On je nogometni praktičar, ali i teoretičar, predvač taktike na Akademiji HNS-a. Idealan sugovornik o nastupu Rijeke u Aberdeenu u koji donosi prednost s Rujevice 2:0. Naravno da plasman u play-off Europske lige nije već osiguran, no šansa je velika.

foto: Drago Sopta/HNS
15.08.2019. 15:00

I Rajko Magić je danas na sjeveru Europe:
- Na obiteljskom izletu u Stockholmu, glavnom gradu Švedske. Na vrijeme moram obaviti sve planirano tako da se na miru posvetim tv-prijenosu utakmice od koje toliko očekujemo.

Nedavno se vratio iz Kuvajta, u kojem nije bio turistički:
- Godinu dana vodio sam tamošnju reprezentaciju U-21. I shvatio da me taj posao ne ispunjava: dva mjeseca ne radiš zapravo ništa, onda se na sedam dana okupiš u kampu, i tako redom. Za mene koji sam navikao na permanentni klupski ritam baš uspavljujuće. Zato sam rekao Romeu Jozaku da bih najradije odustao.

Jozak je izbornik A-selekcije i glavni stručni boss. Kako kotira?
- Odlično.

Magić se opet posvetio komentiranju HT Prve lige u emisiji „Treće poluvrijeme“ HNTV-a:
- Zašto ne, uvijek me vesele analize.

Poradi toga smo ga i nazvali. Što kaže za škotski dvoboj?
- Rijeka ima 2:0, što nije malo. Možda taj rezultat nije idealan za jednu prvenstvenu utakmicu – ono kad povedeš u prvom poluvremenu, opustiš se i protivnik te u nastavku stigne. U aktualnom natjecanju ipak je kapital. Zbog toga što samo jednim golom natjeraš konkurenta da za prolaz mora dati čak četiri, što je na toj razini skoro nemoguće.

Ne dvoji kako će izgledati prvih 20-25 minuta na stadionu Pittodrie:
- Presing domaćina, napad svim sredstvima, stalna nabacivanja, pokušaji s distance i blizine – bude li prilike. Jasno da je takav stil nezgodan jer onome koji se silom neprilika brani prijeti mogućnost dekoncetracije i pogreške. No kolikogod će to za goste biti nezgodno, bit će i obećavajuće: otvaraju se šanse za kontru i polukontru, dijagonale u for ofenzivcima koji mogu proći razrijeđenom suparničkom defenzivom. Pa ako se, daj Bože, pritom i zabije stvar bi trebala biti riješena. Pod uvjetom da ni na trenutak ne pomisliš kako je doista gotovo.

Rajko pogotovo upozorava na tzv. odbijance:
- Njih treba skupljati. U organiziranom neredu mnogo je takvih lopti, važno je doći do njih ne samo stoga da raščistiš situaciju, nego i da osmisliš svoj udar za konkretni pokušaj. Za pogodak i, vjerujem, kraj priče o ukupnom pobjedniku.

Uvjeren je da hrvatska momčad ima kvalitetu i kolektivnu moć:
- Ona ne mora ići na prekide već na kombinacije. Ukoliko i nije u rangu kakav ju je krasio u šampionskoj sezoni 2016./2017., ako i nema igrača poput Leona Benka, Andreja Kramarića ili Franka Andrijaševića, ima dovoljno dobrih, čvrstih poluga. Naprimjer, što fali Antoniju Čolaku, izvrsnom špicu sličnom Bruni Petkoviću, raznovrsnom, sposobnom i poentirati i asistirati. Tu je i nerijetko nadahnuti Robert Murić. Šteta što će, čujem, izostati Ivan Tomečak. Ne sumnjam da će vratar i momci iz posljednjeg reda biti raspoloženi, važno je izdržati uvodni uragan i dovesti okolnosti u normalu – koja ne odgovara onome koji lovi rezultat. Bio sam jako spokojan uoči Dinamovog uzvrata u Budimpešti, takav sam i sada. Nema straha!

Uloga Igora Bišćana?
- Presudna. Krase ga fenomenalni učinci u kratkom roku. Što pričati o treneru koji je Rudeš uveo u Prvu HNL, s Olimpijom osvojio slovensko prvenstvo i kup, s Rijekom odmah uzeo trofej u kupu. Koji Rijeku drži u vrhu hrvatskog nogometa. Koji će, u to sam siguran, večeras učiniti sve da se Aberdeen ne razmaše. Da ga se strpljivošću natjera na nervozu. Logično je da Igor niže pohvale za sastav Dereka McInnesa, znam da ne pretjeruje. Srećom, tih 2:0 vrijedi puno – izgledi naših veći su za 50 posto nego da je u prvom susretu ostalo 1:0. Što ne znači da će biti jednostavno. Ne, bit će i te kako zahtjevno suprotstavljati se klapi u kojoj nitko ne glumata igračinu, koja se bori od prve do zadnje sekunde a ne predaje ni kad ode u svlačionicu. Mađutim…

Međutim?
- Ne zaboravimo istinu da nam paše škotski nogomet sveden na skok, statiku, paniku, kao što njima ne paše kad se namjere na one koji su vješti, skloni igri. A mogu i skakati, i blokirati, i trčati. I napasti. Aberdeen može napasti i lomiti tehnički limitirane, pitanje je koliko će moći hladnokrvne znalce.

Dotaknuli smo se i Dinamovog partnera na završnoj stepenici za LP:
- Rosenborg je nepoznanica. Svakako da to nije postava izrazita renomea, kakva je bila prije četiri-pet godina dok je blistala u najboljem kontinentalnom razredu. Postojeća razina je manja. Ne i mala.

Uspije li ovog četvrtka, Rijeku bi u sljedećem kolu dočekao ciparski AEK Larnaca ili belgijski KAA Gent, prognoza?
- Mogla bi se suprotstaviti bez osobitih problema. Ukomponirana, svestrana, opasna.

Na Cipru je bilo 1:1, valjda su avanziranju bliži Belgijanci. Podsjetnik manje upućenima: riječ je dakle o KAA Gentu, ne o KRC Genku. Prethodne sezone Gent je bio petoplasirani, Genk prvak. U Gentu se nije naigrao spomenuti Franko Andrijašević koji je u siječnju proslijeđen Beverenu, u Genku je bez pristojne minutaže statirao Ivan Fiolić koji je početkom kolovoza potpisao upravo za AEK Larnacu i zasad ga nema u udarnoj formaciji.

Rajko Magić u zaključku:
- Čestitke sjajnom Dinamu, specijalistu za bljesak onda kad je najvažnije. Unaprijed čestitke i Rijeci, stabilnoj i – iskreno se nadam – uspješnoj.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Rijeka30+3968
2.Dinamo30+3266
3.Hajduk30+2055
4.Osijek30+1245
5.Lokomotiva30+1044
6.Gorica30-835
7.Varaždin30-833
8.Slaven Belupo30-1930
9.Istra 196130-2428
10.Rudeš30-547