Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Najdugovječniji trener među kolegama iz prvoligaških klubova ocjenjuje prve nastupe naših predstavnika u doigravanju Lige prvaka i Europske lige te procjenjuje šanse u uzvratnim utakmicama. Optimizam nedvojben, pogotovo glede sjajne maksimirske momčadi.

foto: Dražen Patarčić/HNS
23.08.2019. 15:46

Varaždinac Samir Toplak je na čelu struke zaprešićkog sastava od travnja 2014. Oni koji sve prate sjetit će se da je već toga proljeća zahvaljujući odličnim finišu pod njegovim vodstvom Inter zamalo uskočio u prvoligaški "peloton", ali uspio je iduće. Pa eto dotične simbioze na sceni i šestu godinu zaredom, petu u glavnom državnom rangu.

"Borimo se i ne damo. Problemi učvršćuju, potiču. Premda bismo se snašli i bez njih…"

Uvijek susretljivi stručnjak rado je prokomentirao zagrebačke i riječke znance.

"Dinamo doživljavam kao moćnu natjecateljsku postavu, uzornu cjelinu koja je zapravo fantastična. U graditeljsko-ofenzivnom smislu gotovo besprijekorna, sklona kombinatorici, akcijama koje su i sinkronizirane, i duhovite, i opasne. A kad zatreba, zna se i braniti."

Smatra da je Nenad Bjelica modelirao formaciju koja se po mnogočemu razlikuje od one kakvu smo gledali prethodnih godina:

"Sve je izbalansirano, sve jasno, jednostavno. Protivnicima dakako komplicirano. Modri stvaraju puno šansi, za njih nema izgubljene situacije, svaki je član u službi kolektiva – pa se događa da i kod 2:0 na semaforu Mislav Oršić u 78. minuti ekspresno trči u obranu kako bi pomogao kolegama u zaustavljanju eventualne protivničke prijetnje, pritom se ne ustručava ni uklizati. Onda se u hipu dići i odjuriti u kontru."

Toplak ne skriva vlastitu emociju:

"Oduševljenje. Ja sam stvarno impresioniran. Uživam gledajući."

Maksimirski "vukovi" na sjever Norveške odnose 2:0. Može li u utorak Rosenborg premašiti objektivne mogućnosti i favoritu pokvariti sezonu?

"Ne vjerujem, zbog toga što ne nazirem način. Ne uočavam zato što će se Dinamo postaviti kao i u Budimpešti: ofenzivno, samouvjereno, bez pardona. Svjestan svoje kvalitete. U Pešti je i morao jer je Ferencvaros imao 1:1 iz prvih 90 minuta. U Trondheimu teoretski ne mora, ali hoće, svjestan da bi jednim golom prisilio konkurenta na nemoguću misiju, domaćima bi naime trebala četiri pogotka što je s one strane čuda. To prije što su Plavi krcati samopouzdanjem, nezainteresirani za kalkulacije. Prema tome, nema dvojbe da će u skupinu Lige prvaka."

Spomenuo je Oršića, bi li još koga?

"Bih. Sve!"

Pojašnjava:

"Svi su bitni kotačići snažnog mehanizma. Premda je točno da Dani Olmo predstavlja ključan uteg na vagi. U srijedu nije briljirao, posao su zgotovili Mislav Oršić i Bruno Petković. Svakako i Arijan Ademi, iako nije zabio niti iz jedne od tri prilike, no izvanredno se ubacivao iz drugog plana, neprestano radeći rudarski posao."

I tako smo Dinamo definitivno riješili. Što ćemo s Rijekom?

"Ona je u Gentu predstavila dva lica. Posve različita u 1. i 2. poluvremenu."

Osnovne karakteristike:

"U prvom dijelu nije tek krasno zabila, nego toliko limitirala i čak anulirala igru domaćih da se činilo kako taj Gent nipošto nije dobar koliko se priča. U drugom je, međutim, belgijski klub pokazao da je jači, bolji. Da se ne da olako šokirati. Srećom, usprkos dvije lopte u mreži Andreja Prskala, rezultat je otvoren. Povoljan, obećavajući. Uopće nije suspendiran plasman naših, pod uvjetom da se dosta toga poklopi."

Na primjer?

"Rijeka je solidna. Vješto komponirana, dopadljiva, nezgodna, ti momci su OK. Ali… Činjenica je da Igor Bišćan baš i nema široki kadar. Izbor je skučen. Šteta što je ozlijeđen Domagoj Pavičić, možda bi on bio svojevrsna "točka na i", autor neočekivanih poteza. Ostaje nam uzdati se u momčadski duh, i u sportsku sreću. U 8.000 na bučnoj Rujevici. Partije s Aberdeenom služe za primjer. Belgijanci zaslužuju respekt, ne i strahopoštovanje. Demonstrirali su i slabosti, ni sami nisu zadovoljni formom. Pitanje je kako će disati u novim, dodatno otežanim okolnostima."

Samirovi Interovci prošli su tjedan igrali s Dinamom na vlastitom terenu i izgubili 1:2, iako su poveli zahvaljujući spretnom Borislavu Conevu, nemilosrdno ih je matirao Iyayi Atiemwen…?

"Presudilo je isključenje Marina Galića, drugi žuti karton u 49. minuti. A s takvim probranim pojedincima teško se i nezahvalno pola susreta nadmetati brojčano oslabljen."

Žuti na Rujevicu idu u nedjelju 1. rujna, čim ode KAA Gent?

"Da. Što reći, osim da u četvrtak Rijeci želim produžetke, jedanaesterce i prolaz. S nama će biti lagodno, zadovoljit ćemo se i bodom!"

Ove subote Divu u Predgrađe dolazi Lokomotiva, partner za uvažavanje koji je također u stanovitom minusu?

"Mi nemamo alternative, jedini cilj je dobiti. Samo da eliminiramo propuste, običaj da skoro svaki put netko pogriješi onda kad ne smije ni teoretski."

Trener je naoružan strpljenjem i povjerenjem:

"Prvenstvo je dugo, bit će padova i uspona, neočekivanih raspleta. Ni izravni konkurenti ne blistaju. Naravno da sam optimist. Kad i ako ne budem, odmah ću se povući!"

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567