Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
Što nam 'kuha' UEFA?

Na kraju tjedna

Što nam 'kuha' UEFA?

  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 31. kolo

20.04.2024. 17:00
Osijek
Osijek
1 : 2Istra 1961
Istra 1961
20.04.2024. 19:15
Slaven Belupo
Slaven Belupo
0 : 1Hajduk
Hajduk
21.04.2024. 17:00
Lokomotiva
Lokomotiva
0 : 1Dinamo
Dinamo
21.04.2024. 19:30
Rijeka
Rijeka
3 : 0Gorica
Gorica
22.04.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
0 : 2Varaždin
Varaždin

Pogledaj detaljnije

Naslov valja shvatiti uvjetno jer kuhamo sami sebi: Dinamo 27. kolovoza u Rosenborgu, Rijeka dva dana kasnije u svom gradu, Srebrni pak 6. rujna u Trnavi pa dan poslije Male Gospe u Bakuu. Hrvatskim nogometašima u samo dva tjedna predstoje četiri strašno važne kvalifikacijske utakmice. Dakako da se nadamo najboljem.

foto: Dražen Patarčić/HNS
26.08.2019. 08:56

Svjesni smo da ta riječ, strašno, nije najsretnija. Zato što sport ne podrazumijeva tako dramatične konotacije. Ali su predstojeći nastupi nadasve važni jer umnogome određuju sudbinu tri momčadi iz općeg fokusa ovdašnje publike. A dobro držeća gospođa UEFA, rođena prije 65 godine u Baselu te u međuvremenu preseljena u Nyon kraj Ženeve, zaslužuje čestitke na pozorno osmišljenim natjecanjima iz vrha kontinentalne prakse – dva klupska, jednom reprezentativnom.

Nije bitno što je Kup prvaka preimenovan u Ligu prvaka, a Kup UEFA u Europsku ligu premda je to logično s obzirom na sustav razigravanja umnoženih sudionika. Model koji uistinu najjačima omogućava dug suživot na najvećoj stoga najintrigantnijoj sceni s pripadajućom financijskom berbom, najizdašnijom. Zašto se lagati kad i zagrebački Plavi i riječki Bijeli zapravo žive od tih liga: već plasmanom stječu najznačajnije novčane impulse koje mogu oplemenjivati dostojnim prezentacijama i permanentnom izložbom svojih najeminentnijih prvotimaca.

Dočekali smo da u idućem tjednu toliko pluseva ovisi o 90 ili 120 minuta!

Dinamovci bi se trebali osjećati relativno komforno. Na vrh Norveške odnose kapitalnih 2:0 betoniranih nakanom da postignu još jedan gol kako bi ambicioznom Rosenborgu bilo jasno da mu ni tri egzekucije ne znače ništa, ni toliko. A četiri bi bile iz sfere fantastike koja graniči s čudom prispodobivim u rijetke petke; kako će se onda domaći osladiti u utorak! Nema dvojbe da se plasmanu Bjeličine postave treba radovati u svih devet članova HT Prve lige budući da bi im iz spomenutog Nyona dospjelo najmanje po četiri milijuna kuna. Najmanje!

Maksimirski radnici i umjetnici navikli su nas na super zapažene predstave u kojima sve vrvi od nogometnog modernizma. Njihov trener je angažirao naoko bezimene i fantastičnim stilom promovirao ih u vedete, u zvijezde osobita sjaja. Kad se sve zbroji, odlazak u LP doima se normalnim. Neodlazak bi bio šokantno iznenađenje.

Riječani su na laganoj vatri. Samo da ne izgore. Poraz kod KAA Genta 1:2 ohrabruje, iako ne garantira. Bit će to uzbudljiva partija u kojoj su izvjesna oba rješenja, dakle i trijumf i krah. To potonje poradi činjenice da nema „utješne nagrade“, ostaje se naime bez Europe. Za razliku od pozicije Zagrepčana koji svakako nastavljaju u međunarodnim koridorima, „barem“ u EL. Za koliko su spremni i sposobni Bišćanovi momci? Često su uvjeravali u istinsku moć, rušili i protivnike i prognoze. Neka to učine i u četvrtak, zbog sebe i globalnog rejtinga.

Nezgodno je što belgijski kolektiv djeluje čvrsto, s ujednačenim rosterom brojnih vrlina. No znala je Rijeka preplaviti i opasnije, prepuštajući ih bujici bez pojasa za spašavanje. Rujevici ne bi škodila ni doza sreće. Recimo povesti, prisiliti partnera na napad jer mu rezultat ne bi konvenirao, a u kontrama nerijetko se štošta ponudi. Naprimjer kakav Murićev slalom ili Čolakov pogodak i iz polušanse, ili Župarićev ofenzivni skok.

Kad se raščisti stanje na klupskom poligonu, stižu nam Vatreni. Stižu da bi otišli prema Slovačkoj i Azerbajdžanu. Ne podcjenjuje Dalić ni konkurente ni okolnosti, traje smjena generacija a konkurenti za Euro 2020. na drugu selekciju svijeta kreću dodatnom inspiracijom i motivacijom. A da se ipak malo preračunaju?

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567