Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 28. kolo

29.03.2024. 15:50
Istra 1961
Istra 1961
:Lokomotiva
Lokomotiva
29.03.2024. 18:00
Slaven Belupo
Slaven Belupo
:Osijek
Osijek
30.03.2024. 14:50
Varaždin
Varaždin
:Gorica
Gorica
30.03.2024. 17:00
Rudeš
Rudeš
:Rijeka
Rijeka
30.03.2024. 19:30
Hajduk
Hajduk
:Dinamo
Dinamo

Pogledaj detaljnije

Veliki je dan za Rijeku u borbi za veliki ulog - plasman u skupinu Europske lige - stoga su velike i tenzije i nade. Gent donosi 2:1 što ni belgijskom ni hrvatskom predstavniku ne omogućava nikakvu sigurnost – izvjesna je samo neizvjesnost. Iako gost nije papirnati nego i objektivni favorit, domaćin bez kompleksa kuje svoje planove.

foto: nk-rijeka.hr
29.08.2019. 13:00

Očekuje se da će Igor Bišćan na travnjak Rujevice poslati ovu jedanaestoricu: Andrej Prskalo, Dario Župarić, Luka Capan, Roberto Punčec, Tibor Halilović, Ivan Lepinjica, Stjepan Lončar, Ivan Tomečak, Momčilo Raspopović, Alexander Gorgon, Antonio-Mirko Čolak. Znači da se vraćaju Tomačak i Gorgon te da ponovo nema Domagoja Pavičića, ali i Zorana Kvržića – ili će potonji ipak biti spreman barem za dio utakmice?

Obje momčadi su oslobođene ligaških nastupa o vikendu: KAA Gent će kod Antwerpena biti tek 21. studenoga, Rijeka kod Dinama još kasnije, 18. prosinca. Nacionalne federacije imaju razumijevanja za potrebe i interese eminentnih članova. Vidjet ćemo koji je bolje iskoristio rundu predaha.

Naši mediji uredno bilježe Bišćanove izjave. Evo osnovne poruke:

„U odnosu na prvi dvoboj moramo biti agresivniji i energičniji, svakako arogantniji i čvršći“.

Prema tome, sramežljivosti ulaz zabranjen. Slijedi zanimljiva napomena:

„Bilo bi najbolje da taj presudni pogodak postignemo u posljednjoj sekundi!“

Danac Jess Thorup, kolega iz susjednog kaznenog prostora, svjestan jedrukčijih okolnosti:

„Predviđam malo otvoreniju, dominantnij Rijeku. Jer mora zabiti. No i mi želimo pobijediti, to je u skladu s našim tradicionalnim mentalitetom“.

Razlog na kojem temelji optimizam:

„Igramo dobro. Svjesni smo važnosti cilja. I posve spremni. Dosta priče, idemo na teren!“

Vratar Thomas Kaminski apostrofira ključnu sportsku inspiraciju:

„Dovoljno je pomisliti na potencijalne suparnike u nastavku kontinentalnog natjecanja: Manchester United, Sevillu, Romu, Arsenal… Isplati nam se zapeti i uspjeti, izazov je ogroman“.

Riječki kapetan Gorgon je u tri godine na aktualnoj adresi izvrsno naučio hrvatski. Premda predznanje nije upitno – ofenzivac austrijsko/poljskog porijekla rođen u Beču oženjen je Manuelom čija je majka Slavonka, tako da mu je gombanje s kompliciranim padežima bio dio „domaće zadaće“. On konstatira:

„Zbog problema s koljenom već skoro dva mjeseca nisam u ritmu. Međutim, krenuo odmah ili naknadno dat ću više od maksimuma. Što se tiče raspleta, sve je moguće premda većina prognoza ide u korist Belgijanaca“.

Koje je prošlog četvrtka spasio gorostasni Laurent Depoitre, anulirajući Halilovićevo vodstvo i postavljajući konačnih 2:1. Tada je dnevni list De Standard napisao da je Depiotre „zlatan koliko je težak, 91 kilogram“! Sada pak piše kako je LD natjerao navijače da opet sanjaju o visokim europskim dometima, o horizontima koji im doista pripadaju. Čini se da je osnovno zauzdati njega i ukrajinskog internacionalca Romana Jaremčika, koji u prvom srazu baš nije blistao i tražit će potvrdu kapaciteta. Dakako da su tu i drugi, napose Jonathan David (Kanada) i Yuya Kubo (Japan).

Belgijski mediji, poglavito Het Nieuwsblad i De Morgen, stalno aktualiziraju eventualni prinos omiljenog Svena Kumsa, defenzivnog veznog najviše zapamćenog sezone 2014./2015. kad se KAA zakitio dosad jedinim šampionskim naslovom u 119 godine postojanja, Kums je bio nedvojbeni lider i „zlatna kopačka“. Idućeg ljeta je za 9 milijuna eura transferiran u Watford, okušao se i u Udineseu, a od 2017. je u Anderlechtu koji ga je voljom novog šefa Vincentea Kompanyja na 12 mjeseci posudio starom društvu. Svenov potpis je 21. kolovoza toliko odjeknuo pa se činilo da je grad proglasio neradnu srijedu!

„Prije četiri dana bio je test na internoj utakmici. U solidnom tempu izdržao sam 60 minuta. Točno je da tjednima nisam bio u punom ritmu ni u natjecateljskoj formi, ali sve se mijenja čim istrčiš, osobito na ovakvoj priredbi, osjećam silnu motivaciju“ – priča Kums uoči kreševa na Rujevici.

Navodno konkurira za mjesto koje trenutačno pripada Brechtu Dejaegereu. Ne gura se ni u poziciju službenog vođe:

„Ja sam ipak povratnik. Kapetan je Vadis Odjidja-Ofoe, sjajan igrač i isto takva osoba, zaista nemam poteškoća s uvažavanjem hijerarhije“.

U redu, to su njihove teme i dileme. Naše su jednostavne. Svedene na zaključak da će biti super teško i zahtjevno, da Rijeka može jedino dobiti, profitirati. Zato što je protivnik iznimno snažan. Valjda ne i neslomljiv?

Flandrijske tiskovine ne glorificiraju svoje, podsjećajući kako im hrvatski sastav u Ghelamco Areni ozbiljnošću i pokretljivošću nije dopustio ni šaradu akcije ni previše šansi, zbog toga Izviđači nemaju razloga ni za kakvu bahatost ili opuštenost. Trenirali su iza zatvorenih vrata, očito ih drži zebnja. Javno se plasira upit „Što će biti krene li po zlu…?“

Daj Bože da bude upravo tako. Da Bišćanovi „kauboji“ srede Thorupove „indijance“.

Glede osebujnog nadimka i poistovjećivanja s Buffalo Billom ionako ne jenjavaju primjedbe Amerikanaca preinačene u pritužbe. Na primjer, New York Times dotično svojatanje proglašava uvredljivim i anakoronim, čak rasističkim: „Posrijedi je kaleidoskop lokalne kulture koja nema nikakvih poveznica s davnom američkom stvarnošću, jasno da djeluje šokantno“. A Suzan Show Harejo kao najpoznatija zagovornica domorodnih Amerikanaca 2016. je tražila da Gent izbaci Indijanca s logotipa i maskote. Uzalud, KAA se nije oglasio kamoli išta poduzeo. Tako da maskota Benjamin Bundervoet ili njegov dvojnik i dalje nosi normalnu radnu odjeću: „Plavo-bijelo pernato pokrivalo, tuniku s resicama, pruge jarkih boja preko lica. Ako je i s najboljim namjerama, uistinu je pogrešno…“

Hoće li BB večeras biti na Rujevici?

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Rijeka27+3359
2.Hajduk27+2355
3.Dinamo26+2554
4.Lokomotiva27+839
5.Osijek27+936
6.Gorica27-831
7.Varaždin26-430
8.Slaven Belupo27-1927
9.Istra 196127-1927
10.Rudeš27-487