Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se
  • Parovi
  • Rezultati
  • Ljestvica

SuperSport HNL, 32. kolo

26.04.2024. 18:00
Istra 1961
Istra 1961
:Slaven Belupo
Slaven Belupo
27.04.2024. 17:00
Varaždin
Varaždin
:Dinamo
Dinamo
27.04.2024. 19:10
Hajduk
Hajduk
:Rudeš
Rudeš
28.04.2024. 17:00
Gorica
Gorica
:Osijek
Osijek
28.04.2024. 19:30
Lokomotiva
Lokomotiva
:Rijeka
Rijeka

Pogledaj detaljnije

Sasvim je logično i stoga opravdano što se zasluge za sjajni europski Dinamo već drugu sezonu najviše pripisuju šefu stručnog stožera. Ne pamti se kad je hrvatskim terenima dominirao takav znalac. O Nenadu Bjelici govori njegov izbornik, onaj koji ga je s Vatrenima poveo na EP 2004. u Portugal.

foto: Drago Sopta/HNS
20.09.2019. 22:00

Karizma Otta Barića svijetli i dalje. Za nj vrijeme kao da je stalo tako da se nemalih 86 ne odražava ni na uspravnost leđa ni na lucidnost zaključaka. Vitalnost u svim segmentima i aspektima. I apsolutna spremnost za raspravu o nogometu. Svaka čast i hvala – on stvarno ima što reći.
- Igrač Nenad Bjelica? Bio je vrlo ozbiljan. Ne izrazito brz, ali jako kvalitetan tehničar, s dobrim pregledom igre, solidnom pokretljivošću i smislom za taktička rješenja. Sve je razumio i već onda vodio igru. Pravi profesionalac. Nikada nije ni djelom ni gestom napravio baš ništa protiv trenera i momčadi. Uvijek u službi kolektiva, korektan i inteligentan, pošten i cijenjen.

Sigurno je zahvaljujući tim osobinama na neki način najavljivao trenersku karijeru?
- O tome nije pričao, no jasno da je zahvaljujući potencijalu postao to što jest.

Za Bjelicu su može ustvrditi da nije on izabrao svoj posao, nego posao njega?
- Svakako. Bio je predodređen. Samo je slijedio instinkt, rabio kapacitet. Usavršavao se, napredovao. Ispostavlja se da su vezni igrači nekako po prirodi najpogodniji za tu ulogu. Drago mi je što iskazuje toliko vrlina. Čestitam i njemu i nogometašima na svemu što čine. Pogotovo na uspješnoj promjeni sustava.

Autoritativni Herr Otto pojašnjava:
- I ja sam često mijenjao, najčešće u bečkom Rapidu; ne da bih se protivniku prilagođavao već da bih ga iznenadio i zakočio, pa je bilo normalno 3-5-2 preinačiti na 4-3-3, 3-4-2-1 ili 4-2-3-1.

Bjelica je u srijedu Talijanima suprotstavio formaciju s trojicom stopera: Kevinom Theophileom-Catherineom i Dinom Perićem u paru te s Emirom Dilaverom malo ispred?
- Da. I s Mislavom Oršićem iza udarne igle Brune Petkovića a ne na lijevom krilu. S idealnim smještajem Daniela Olma. Komplimentiram i na hrabrosti u tako važnoj utakmici sa suparnikom koji ima sve, a bilo mu je nedovoljno jer je Dinamo zagospodario situacijom i doveo vodu na vlastiti mlin. Sviđa mi se što Nenad u prvi plan stavlja igrače, ne sebe: „Sjeli smo, analizirali i pripremili. Međutim, dečki su sve shvatili i napravili“. Uzalud koncepcija ako je nema tko realizirati.

Tih 4:0 izgleda fantastično budući da Atalanta nije tkogod – izravni plasman u grupu LP izborila je s pozicije trećeplasiranog kluba Serije A!
- Bila je to najbolja Dinamova izvedba u prethodnih pet-šest godina, možda i deset. Osobito u furioznom prvom poluvremenu. U drugom je održavan stil, teško je u onakvom tempu izdržati svih 90 minuta. Društvo iz Bergama je puno trčalo. Trebalo je i sportske sreće.

Barić podsjeća na izvrstan kadar Modrih:
- Ove subote u Varaždinu mogu staviti šestorica novih, i opet će sve biti isto. Ukomponirano, homogeno, čvrsto, razigrano, opasno. Paralelno raste vrijednost i cijena. Mnogi jesu ili će uskoro biti zvijezde. Dopada mi se što je Dinamo odustao od uobičajene prakse da najistaknutije znači najskuplje prodaje po žurnom postupku – ne danas ili sutra, nego jučer. Sad su svi tu.

foto: Drago Sopta

Na broju i u stroju.
- Naprimjer golman. Pa Dominik Livaković je vrhunski, sposoban braniti u bilo kojem od deset vodećih klubova Liga petice, a valjda bi ga transferirali ovog ljeta da se nije ozlijedio Danijel Zagorac. I Olmo će na odgovarajuću adresu, u inozemnu kremu. Super je što je tu, dok se ne zgotove obveze u hrvatskoj i europskoj ligi, zar je kasno ako potpiše o Uskrsu to prije što će zarada biti dvostruka!

Uvaženi sugovornik smatra da Plavi nemaju dostojnog konkurenta ni u prvenstvu ni u kupu. Glede LP veli:
- Tih 4:0 s Atalantom je zapravo četvrti bod. Mislim da su Modri u Maksimiru u stanju pobijediti i Šahtar. Bit će vruće, ne i bez izgleda, i na San Siru i na stadionu Metalista u Harkivu. Manchester City je nedodirljiv, to je sasvim jasno.

Otto finišira na temu plasmana:
- Uvjeren sam da je Dinamo bliži drugom nego četvrtom mjestu u skupini. Znači da treće nije loše.

Poglavito nastavi li Nenad Bjelica uzornu misiju u istom tonu. Čime posebno oduševljava?
- Time što je igračima prenio optimizam, udahnuo samopouzdanje. I što je izbalansirao kompoziciju u kojoj nema slabe točke. Zato članovima sastava koji je isprašio Atalantu pripadaju ocjene od 7,5 do 9. Nije dakako zabranjena ni pokoja desetka…

Na kraju smo g. Barića još jednom pitali za Bjelicu reprezentativca:
- Ja sam nastupio 2002. kad je umirovljena generacija Brončanih. Nije više bilo ni Bobana - Prosinečkog, ni Šukera - Bokšića, ni Stanića - Jarnija. Imao sam sreću što je Zoran Vulić preporučio Dadu Pršu (Monaco) za kojeg je malotko znao. Bjelica je bio na bundesligaškim igralištima, standardan u Kaiserslauternu, normalno da sam ga zamijetio. Za vezu je angažiran i Giovanni Rosso iz Maccabija iz Haife. Bitno je da smo izborili portugalski Euro, na kojem je bilo nezgodno s favoriziranom Francuskom (remi) i Engleskom (poraz) tako da bod iz susreta sa Švicarskom nije bio dovoljan za drugi krug.

Nenad se suprotstavljao Švicarcima (0:0) i Francuzima (2:2). Među potonjima bili su strašni graditelji i razarači Zinedine Zidane, Marcel Desailly, Patrick Vieira. Stizao je blokirati prolaze i prilaze Thierryju Henryju, Davidu Trezeguetu, Sylvianu Wiltordu. Eto tako, neka Dinamovci znaju s kim se borio gazda njihove svlačionice!

Inače, NB je skupio devet nastupa u državnom dresu, pet kod Barića, četiri kod Mirka Jozića koji ga je predstavio na svojoj premijeri 28. veljače 2001. na Kantridi kad je gostovala Austrija (1:0, zabio Davor Vugrinec). Kuriozitet jest da je boss gostujuće selekcije bio upravo Otto Barić. Te da je sudio Leif Sundell iz Švedske, onaj koji nas je uništio (1:2) u četvrtfinalu EP-a 1996. na Old Traffordu griješeći u korist inferiorne Njemačke. No Miroslav Blažević je Bertiju Vogtsu s kamatama vratio dvije godine kasnije na francuskom SP-u (3:0).

Kad se zasiti Zlatko Dalić nije isključeno da jednog dana izbornik bude i Nenad Bjelica…

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

Ljestvica

1.Rijeka31+4271
2.Dinamo31+3369
3.Hajduk31+2158
4.Osijek31+1145
5.Lokomotiva31+944
6.Varaždin31-636
7.Gorica31-1135
8.Istra 196131-2331
9.Slaven Belupo31-2030
10.Rudeš31-567